Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дзвінки колекторів під час війни – що робити і що їм говорити

Експерт розповів про нюанси спілкування з колекторськими компаніями під час дії воєнного стану

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Колекторські дзвінки під час війни залишаються законними

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Колекторські дзвінки ніколи не бувають вчасними, а особливо – під час війни. Воєнний стан суттєво змінив роботу відповідних компаній, однак не заборонив.

Pro Гроші дізналися у доктора економічних наук та члена Ради НБУ Василя Фурмана, що робити, якщо вам телефонують колектори під час війни.

Колекторська діяльність у період дії воєнного стану залишається абсолютно законною, наголошує експерт.

Як і у мирний час, вона регулюється Законом України "Про споживче кредитування", яким встановлено виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та третіми особами і одним із способів дозволеної взаємодії є телефонні дзвінки.

Зрозуміло, що війна негативно впливає на добробут українців. Документально засвідчена втрата роботи чи працездатності можуть поставити під загрозу подальшу сплату за кредитом. Саме тому у таких ситуаціях слід звернутися до фінансової установи та спробувати домовитися про реструктуризацію боргу і припинення дій колекторських служб. Просто ігнорувати кредитора не є правильним рішенням, – радить Фурман.

Однак, якщо колектори вже залучені до врегулювання простроченої заборгованості, варто знати свої права.

Як мають спілкуватись колектори?

Отже, під час першого контакту колектор має повідомити:

  • своє ім’я;
  • назву компанії, яку представляє;
  • контакти для зв’язку;
  • правову підставу взаємодії;
  • розмір боргу та неустойки тощо.

Водночас колектор не має права:

  • телефонувати з 20 до 9 години, а також у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • використовувати функцію автодозвону більше 30 хвилин на добу;
  • турбувати третіх осіб (крім споживача, його представника, спадкоємця, поручителя, майнового поручителя), які не надали згоди на таку взаємодію. У разі першого контакту такі особи мають право відмовитися від взаємодії. Таку відмову колектор має прийняти беззаперечно;
  • шантажувати, погрожувати, принижувати честь і гідність споживача тощо.

Окремо варто сказати про права військовослужбовців та їх близьких – категорії захищених осіб, які можуть відмовитись від нагадувань про необхідність сплати чергового платежу за кредитом на період дії воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення або скасування, – каже економіст.

Хто має таке право?

Відмовитись від нагадувань про сплату боргу можуть:

  • військовослужбовці ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу;
  • військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов'язаного з проходженням військової служби;
  • членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти або перебувають у полоні.

Щоб заборонити взаємодію, споживачу або його близьким треба повідомити про це свого кредитодавця, нового кредитора, колекторську компанію та надати йому копії відповідних підтвердних документів про свою належність до захищеної категорії.

Якщо підсумувати, дзвінки колекторів – законний метод взаємодії зі споживачами. Інша ситуація, коли дзвінки надходять нібито зі служби безпеку банку чи НБУ. При цьому по той бік дроту просять, а то й вимагають, надати конфіденційну інформацію – реквізити картки, кодове слово, одноразові паролі, – попереджає Фурман.

Експерт нагадує, що працівники банку чи НБУ, та й будь-яких інших установ, ніколи не телефонують, щоб дізнатись зазначену інформацію. Тож якщо ви стали жертвою шахраїв, негайно заблокуйте картку в онлайн-банкінгу або повідомте про шахрайство, звернувшись на гарячу лінію банку за номером, вказаним на звороті картки. Також слід звернутися до кіберполіції.

Якщо колектор погрожує?

Якщо колектор (кредитор, новий кредитор, колекторська компанія) порушує правила і вимоги до етичної поведінки, не варто просто блокувати такі дзвінки чи вносити їх у "чорний список", каже економіст.

Найкраще – це записати розмову, щоб мати докази, а потім повідомити про цей випадок Національний банк, який має покарати колекторську компанію за таке порушення.

Також під час розмови ви маєте право вимагати від колектора документи, що підтверджують його слова і він зобов’язаний надати їх протягом 5 днів.

Крім цього, колектор не має права питати про вас і ваших близьких інформацію про графік роботи, місце і час відпочинку, стан здоров'я, політичні та релігійні погляди та інші особисті дані.

Раніше ми розповідали, хто зможе оформити пільгову іпотеку в "Дії" і розповідали, хто може відмовитись від кредиту і як це зробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.