Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям можуть списати деякі кредити – кому не доведеться виплачувати борг

Голова Асоціації українських банків Андрій Дубас розповів, чому "хвіст" боргів потягнеться за вами у будь-яку країну

Фото: Уніан, ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

Позбутися кредиту не так просто

Фото: Уніан, ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні різко зросла кількість проблемних кредитів, які позичальники не можуть повертати не через власну безвідповідальність, а через реальну відсутність такої можливості.

Багато хто сподівається на списання своєї заборгованості у зв’язку з ніби то форс-мажорними обставинами, однак не все так просто, розповів голова Асоціації українських банків Андрій Дубас "Українському радіо".

За його словами, анулювання кредитів все ж можливе, однак у поодиноких випадках і тоді, коли йдеться про іпотеку на житло, яке було знищене військовими діями.

Дубас наголосив, що банкіри розуміють, чому деякі клієнти втратили можливість погасити свою заборгованість і готові йти на зустріч. Наприклад, розробити більш лояльні умови погашення, збільшити строк погашення або зменшити відсотки, але від сподіватись на списання боргу не варто.

Експерт пояснив, що банк відіграє роль посередника між вкладниками і позичальниками, тож якщо фінустанова буде відстоювати лише боржників, то зрадить інтересам своїх вкладників.

Це означає, що позбутися свого іпотечного кредиту можна лише у випадку руйнування житла.

"Якщо квартира чи будинок були в іпотеці й це житло знищене, то, найімовірніше, банки будуть іти на поступки клієнту і списуватимуть такий кредит. А далі держава має компенсувати ці кошти для банку", – каже банкір.

Цікаво, що наразі у розряді "непрацюючих" кредитів опинилися біля 30% усіх займів і більшість з них були оформлені в банках із державною формою власності.

На думку Дубаса, це означає, що ефективність державного управління зазвичай нижча за ефективність приватного управління.

За кордоном борги забуваються?

Якщо хтось думає, що виїхавши за межі України, ніхто більше не дізнається про незакриті боргові зобов’язання та проблеми з банками, то це велика помилка.

Голова Асоціації українських банків наголосив, що Україна не входить до системи глобального обміну інформацією, а от в Євросоюзі така система існує.

Це означає, що усі ваша кредитна історія тягнеться за вами у будь-яку країну, а це може мати серйозні негативні наслідки.

Раніше ми розповідали, хто зможе оформити пільгову іпотеку в "Дії" і розповідали, хто може відмовитись від кредиту і як це зробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.