Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доступно не всім – хто може безплатно обстежуватись в лікарнях

Розповідаємо, у кого з українців є право на безплатне обстеження у лікарів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час вагітності жінки можуть не сплачувати за деякі аналізи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вагітним жінкам потрібно особливо уважно ставитися до свого здоров'я, не забувати відвідувати лікарів та вчасно проходити різні обстеження. Також варто знати, що деякі медичні послуги для вагітних жінок в Україні абсолютно безоплатні.

Про це розповіли у Національній службі здоров'я України (НСЗУ).

За які аналізи не потрібно платити

Мова про аналізи на:

  • гепатит;
  • ВІЛ;
  • сифіліс;
  • цитомегаловірус;
  • хламідіоз;
  • гонорею;
  • трихомоніаз;

Перевіритись на ці інфекції та віруси вагітні можуть безплатно, адже вони передбачені у пакеті "Ведення вагітності в амбулаторних умовах".

Так, наприклад, отримавши направлення від гінеколога, пацієнткам не потрібно платити за ці та інші обстеження. Але зробити це можна лише у тому медичному закладі, який контролює процес вагітності жінки, оскільки витрати на ці послуги покриває держава в рамках Програми медичних гарантій.

Чи можна не платити за пологи

Держава виділяє пологовому будинку певну суму на кожну породіллю. Ці кошти покривають пологи, можливий кесарів розтин, медичну допомогу при ускладненнях, можливість партнерських пологів, анестезію, обстеження, щеплення новонародженому, ліки та харчування.

Навіть якщо ви не домовлялись з лікарями в якомусь із пологових будинків, з державного медзакладу вас вигнати не можуть. У пологових будинках завжди чергують бригади, які приймають пологи у всіх, хто народжує цього дня, незалежно від того, сплачували ви додаткові послуги чи ні.

Відпустки для вагітних

Нещодавно українським жінкам дозволили на власний розсуд визначати дату початку відпустки. Крім того, дозволяється переносити невикористані дні відпустки до пологів (повністю чи частково) на період після народження немовля.

При цьому кількість наданих відповідно до законодавства днів складатиме сумарно 126 календарних днів (або 140, якщо у породіллі з'явилося на світ двоє і більше дітей або пологи були складними).

Раніше ми пояснювали, чи можуть розраховувати на додаткову відпустку одинокі матері. Також ми писали, на які виплати після народження дитини можуть розраховувати вимушені переселенці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.