Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати у зв'язку з вагітністю та пологами: якою буде допомога у 2023 році

Розповідаємо, про що варто знати під час оформлення декретних виплат

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як оформити декретні виплати у 2023 році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати по вагітності та пологах є важливою фінансовою підтримкою для майбутніх мам. Підставою для призначення виплат є листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду.

Хто має право на фінансову допомогу

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (зі змінами) на оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах:

  • трудового договору (контракту),
  • гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору;
  • на інших підставах, передбачених законом;
  • на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування

Крім того, "декретні" передбачені для:

  • жінок-підприємниць,
  • членкинь фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

Скільки може тривати оплачувана відпустка по вагітності та пологах

Як правило, лікарняний можна отримати з 30 тижня вагітності. Але жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть отримати декретний відпочинок раніше – з 27 тижня вагітності. Отже, оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Скільки платять

Розмір держдопомоги по вагітності та пологах залежить від мінімальної заробітної плати в Україні. Як відомо, з 1 січня розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 6,5 тис. грн.

"Розмір допомоги за один день декретної відпустки обчислюється шляхом ділення заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах", – зазначають у Пенсійному фонді.

До того ж сума декретних виплат із розрахунку на місяць не може бути більшою за розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Ще розмір виплат не може бути менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати. Отже:

  • максимальний розмір допомоги для жінок, які працюють – 100 500 грн на місяць;
  • мінімальний розмір – 6 700 грн.

Коли виплачуються декретні

Документи на підставі яких призначається допомога по вагітності та пологах розглядаються не пізніше трьох робочих днів з дня їх надходження (через 7 днів після відкриття лікарняного).

Як і інші лікарняні, "декретні" виплачуються роботодавцями працюючим жінкам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може оформити декретні онлайн і як це зробити. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.