Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вагітним жінкам дозволять визначати дату початку відпустки – що треба знати

Рада проголосувала за надання жінкам права самим вирішувати дату настання відпустки у зв’язку з пологами

Фото: Pexels, President.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ВР проголосувала за законопроєкт щодо відпусток вагітних жінок

Фото: Pexels, President.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

13 липня Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт №9271. Він передбачає дозвіл жінкам переносити дні відпустки у зв’язку з вагітністю та використовувати залишок після пологів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Відповідно до тексту документа вагітні жінки зможуть на власний розсуд визначати дату початку відпустки. При цьому не має бути медичних протипоказань. Станом на липень 2023 року жінок-працівниць примусово відправляють на відпочинок у зв'язку з вагітністю та пологами за 70 (90) днів до очікуваного терміну народження дитини.

"Дуже правильна ініціатива, тому що зараз вагітну жінку обов’язково відправляли у відпустку. Навіть якщо у неї була можливість продовжити працювати", – зауважив нардеп.

Серед важливих змін, які передбачає законопроєкт, – перенесення невикористаних днів відпустки до пологів (повністю чи частково) на період після народження немовля. При цьому кількість наданих відповідно до законодавства днів відпочинку залишається незмінною – сумарно 126 календарних днів (або 140 днів, якщо народилося двоє і більше дітей чи були ускладнення під час пологів).

"Такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання продовжувати реалізувати право на працю", – зазначено в пояснювальній записці до документа.

Хто має право на довшу відпустку

Традиційно українське законодавство надає громадянам право на щорічну відпустку терміном не менш ніж 24 календарних дні за повний рік роботи. Але деякі окремі категорії відпочивають довше. Основна щорічна відпустка понад 24 дні надається:

  • працівникам на підземних роботах і в розрізах, кар'єрах та рудниках глибиною до 150 метрів (28 днів);
  • воєнізованому особовому складу (30 днів);
  • керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, педагогічних частин (підрозділів) інших установ і закладів (до 56 днів);
  • педагогічному, науково-педагогічному та науковому персоналу (до 56 днів);
  • особам з інвалідністю I й II груп (30 календарних днів);
  • особам з інвалідністю III групи (26 календарних днів).

Під час війни роботодавці мають право відмовити працівникам у щорічній відпустці понад 24 дні. В такому випадку невикористаний термін обов’язково переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що одинокі матері можуть отримати додаткову відпустку та розповідав, скільки років має бути дитині. Також ми повідомляли, що Зеленський підписав закон про відпустки та виплати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.