Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долару неспокійно перед вихідними? Яка ситуація на валютному ринку 13 жовтня

Американська валюта продовжує дивувати українців курсом, на ринку зафіксували незначні коливання показників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні спіймав низхідний тренд в обмінниках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю, 13 жовтня, на валютному ринку не відбувається нічого підозрілого. Зрушень щодо курсових показників майже немає, долар на кілька копійок подешевшав в обмінниках і на чорному ринку. Це свідчить про стабільність, а також дає надію на зміцнення гривні.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з американською валютою в Україні перед вихідними.

Курс долара в банках

Середні показники у фінансових установах України дещо змістилися: у купівлі долар подорожчав, але в продажу станом на 13 жовтня коштує дешевше. На це впливає активність НБУ на міжбанківському ринку та офіційний курс, який формується валютним аукціоном. Українці можуть здійснити обмін валют перед вихідними за такими середніми банківськими показниками:

  • купівля – 37,60 грн/дол.;
  • продаж – 38,15 грн/дол.

Курс долара в банках України 13 жовтня
Курс долара в банках України 13 жовтня
Фото: Мінфін

Курс долара в обмінниках

В обмінних пунктах ситуація значно покращилася, якщо порівнювати з початком тижня. Ще 8 жовтня продаж здійснювався на 12 копійок дорожче, купівля долара також. Але протягом кількох днів українці фіксували тенденцію до падіння, що говорить про потенційне зміцнення гривні, попри всі побоювання наших громадян. Середні значення в обмінниках цієї п'ятниці такі:

  • купівля – 38 грн/дол.;
  • продаж – 38,13 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Готівковий курс також зловив низхідний тренд, хоча він і відображається у копійчаних коливаннях. Станом на 13 жовтня українці можуть продати долари за 38,06 грн/дол., а купити – за 38,17 грн/дол. Це на 3 копійки дешевше, ніж було минулого дня.

Передбачається, що іноземна валюта не вразить неочікуваними сюрпризами у поточному місяці, тож немає потреби нашвидкуруч здійснювати обмінні операції з метою збереження заощаджень.

Як скасування фіксованого курсу вплинуло на український ринок

Раніше журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що відбулося з ринком України протягом тих днів, коли долар перебував майже у вільному плаванні. Нагадаємо, Національний банк запровадив новий режим курсоутворення, відмовившись від фіксованого.

Було чимало прогнозів щодо можливої реакції долара на зміни. Хтось вважав, що почнеться хаос: попит на валюту збільшиться, українці почнуть масово обмінювати гроші, а згодом показники виростуть до 40 грн/дол. і вище. Але нічого схожого не сталося, і Плотніков вважає, що нововведення жодним чином не вплине на ринок.

"Дійсно, є тенденція до дорожчання долара. Але Національний банк дуже обережно це регулює. Він виходить щодня на ринок, щось продає. Я думаю, поки це все буде спокійно", – зауважив експерт.

Плюс у випадку невеликого зростання курсу будуть певні переваги для державного бюджету, у проєкт якого на наступний рік заклали показник понад 41 грн/дол. Тож Україні матиме змогу отримати більше надходжень, враховуючи, що всі експортні мита, реалізація виторгу тощо проходитимуть за іншим курсом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що всі залякування були даремними та розповідав, що відбулося з курсом долара в Україні. Також ми повідомляли, чого очікувати українцям від валюти до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.