Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара зустрів українців сюрпризом: що відбувається на валютному ринку

Поки в обмінниках ситуація з курсом стабільна, середні показники в банківських установах дещо впали

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках трохи впав 11 жовтня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Долар поступово приходить до тями після неочікуваних змін, започаткованих Національним банком України. В обмінниках майже не відбулося зрушень станом на вівторок, 11 жовтня, тоді як банківські установи трохи змістили показники. На чорному ринку долар подешевшав, але не істотно.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує американська валюта в Україні 11 жовтня.

Курс долара в банках

Фінансові установи купують долари на 20 копійок дешевше, ніж кілька днів тому. Але в продажу показники залишилися стабільними. Найближчими до мінімального курсу станом на 11 жовтня є ПриватБанк, Укрексімбанк, OTP Bank, Універсал Банк, Сенс Банк. Там клієнтам невигідно продавати долари, оскільки вони отримають менше національної валюти.

Найвищий курс купівлі встановили в Ощадбанку, ПУМБ, Креді Агріколь Банку, Кредобанку. Водночас там і гірші показники продажу: українцям дорожче купити долари саме в цих фінансових установах. Загалом середній курс американської валюти в банках станом на ранок 11 жовтня такий:

  • купівля – 37,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,20 грн/дол.

Курс долара в банках України 11 жовтня
Курс долара в банках України 11 жовтня
Фото: Мінфін

Що відбувається в обмінниках і на чорному ринку

Порівняно з попереднім днем, обмінні пункти залишили показники курсу без змін. Українці можуть продати долари за 38,05 грн/дол., а купити – за 38,20 грн/дол. Відбулося незначне підвищення на рівні 1-2 копійок.

А на чорному ринку ситуація протилежна, хоча зазвичай навпаки. З понеділка долар на кілька копійок подешевшав і тепер коштує:

  • купівля – 38,17 грн/дол.;
  • продаж – 38,23 грн/дол.

Як і передбачали експерти, цього тижня не сталося неочікуваних зрушень на валютному ринку. Українці спостерігають копійчані коливання, традиційні для долара. Звісно, тиждень лише почався, але перші дні зазвичай формують подальший рух і дають розуміння, чого чекати до вихідних.

Чи може євро стати популярнішим за долар в Україні

Раніше журналісти Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи існує ймовірність підвищення попиту на євро, особливо з огляду підготовки України до вступу в ЄС. Адже більшість людей, коли мова заходить про валюту, думають про долари. Історично так склалося, що в нас популярними та затребуваними є саме американські банкноти.

На думку експерта, для того, щоб перше місце зайняло євро, необхідні дуже кардинальні зміни та потрясіння. Наприклад, коли Україна стане повноправним членом Європейського Союзу, не виключено, що населення почне поступово накопичувати саме євро.

"Повинно відбутися щось жахливе, щоб усі почали відмовлятися від долара та переходити на євро. Однак я сумніваюся, що долар може справді стати таким нестійким, щоб усі почали відмовлятися від нього. Традиції є традиціями", – зауважив Плотніков.

Безсумнівно, після вступу збільшиться кількість платежів у євро, що вплине на зовнішньо-торгівельні контракти. Але заміни однієї валюти іншою, швидше за все, не буде. Скоріше вони вирівняють позиції та матимуть однаковий попит на ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара оновився після вихідних і розповідав, що відбувається на валютному ринку України. Також ми повідомляли, які зміни відбувалися з валютою на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.