Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара більше не здивує – чого очікувати українцям від валюти до кінця року

Заслужений економіст України Олексій Плотніков прокоментував ситуацію, яка відбулася на ринку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку помітили здешевлення долара

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно Національний банк України опустив курс долара до гривні. Він став нижче за рівень, який тримався більше ніж рік до переходу в режим гнучкості. Після цього українців почало цікавити питання, чи зможе дана валюта стати ще дешевшою та які взагалі мінімальні показники будуть на ринку до кінця року.

Відповідь у коментарі сайту Pro Гроші дав доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

За його словами, українцям не варто очікувати того, що долар буде дешевшати й надалі, адже дана ситуація, яка склалася на ринку нещодавно, була лише ситуативною.

Ця іноземна валюта не буде зміцнюватися. Якщо це і трапиться, то буде знову ж таки ситуативно, як і цього разу. Тобто, у тому випадку, коли помітять надлишок долара на валютній біржі, – говорить експерт.

Ба більше, громадянам варто очікувати лише здорожчання даної валюти й вихід її на показники 41,2 гривні, як було обіцяно НБУ на 1 січня 2024 року.

Я думаю, що тенденція до цього зберігається і вона десь через тиждень або навіть два буде більш відчутною. А те, що долар десь зміцнився і через це став коштувати дещо дешевше, то це лише ситуативно, адже ця історія не довготривала, – запевняє Олексій Плотніков.

За словами експерта, нещодавнє здешевшання іноземної валюти могло трапитися через те, що хто запропонував велику кількість доларів на торговельно-валютній біржі, а покупців не було. Загалом це нормальні явища, коли дана валюта має нефіксований курс.

Чи може долар коштувати 50 гривень

З таким запитанням раніше редакція сайту Pro Гроші звернулась до економіста та аналітика центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща. Він розповів, що теоретично американський долар може коштувати й 100 гривень. Однак варто памʼятати, що це залежить від багатьох факторів, які можуть сприяти цьому.

"Курс гривні зараз — це абсолютно похідна від міжнародної фінансової допомоги. Тобто у нас немає економічних факторів стабільності національної валюти", – зазначив економіст.

Виходить, якщо допомога буде на тому ж рівні, що і зараз, то курс гривні залишиться стабільним. Але девальвація може статися в разі суттєвих змін. Хоча, за словами Олексія Куща, вони геть малоймовірні.

Якщо вас зацікавила ця тема, то також в нашому матеріалі ви можете знайти інформацію про те, коли українцям вигідно купувати іноземну валюту, аби залишитися в плюсі. Детальніше читайте за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші з економістом розібралися, що буде з курсом долара на цьому тижні. Також ми повідомляли, чи спровокує НБУ підвищений попит на долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.