Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доларизації економіки не буде? Як змінились депозитні вклади в Україні

До кінця року в банках очікується суттєве зростання нових депозитних вкладів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Успіхи ЗСУ впливають на оптимістичні прогнози зростання депозитних вкладів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на початок жовтня 2022 року, близько 70% нових депозитних вкладів громадяни відкривають у національній валюті.

Про це повідомляє голова правління акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" (COMINBANK) Тетяна Путінцева.

Згідно з даними аналітиків АТ "КІБ" попит на гривневі вклади в жовтні збільшився на 5%. Водночас 75% клієнтів розміщують депозити на строк від 6 місяців із середньою сумою вкладу 120 тис. гривень.

Тотальної доларизації в депозитних угодах не спостерігається. Ніяк не вплинуло на ситуацію навіть впровадження можливості купити долар за курсом, що в середньому нижчий на 10%, ніж в банках, із подальшим розміщенням на депозит. Експертка пояснює, що це пов'язано з низькою відсотковою ставкою, що не перевищують 0,1% для таких вкладів.

"Клієнти, як і раніше, відкривають переважно гривневі вклади під 17-18% річних, а найбільша ставка нині знаходиться на позначці 18,25%. Водночас при купівлі доларів із подальшим їх розміщенням на депозитах відсоткові ставки досить невисокі", – повідомляє Путінцева.

За її прогнозом, до кінця року в комерційних банках очікується суттєве зростання нових депозитних вкладів. До грудня очікується збільшення кількості нових гривневих депозитів на 10-12%. Тим часом вклади в іноземній валюті можуть зрости в межах 10%.

"Під час війни громадяни почуваються значно спокійніше, коли левову частку заощаджень розміщено на депозитах, адже гроші мають "працювати" і давати гарантований додатковий дохід у вигляді відсотків за вкладом", – пояснює Путінцева.

Найвища ділова активність зазвичай припадає на IV квартал кожного року. Крім того, оптимістичні прогнози зростання депозитних вкладів можна пов'язати з успіхами Збройних Сил України в поступовому звільненні наших територій. Саме психологічна стійкість і наочна впевненість у майбутній перемозі значно впливають на плани громадян зберігати кошти саме в комерційних банках

Як відкрити депозит онлайн

ПриватБанк дозволив своїм клієнтам купувати валюту онлайн для відкриття депозитів. Нова опція з'явилася у мобільному застосунку Приват24.

Дізнавайтесь, які умови пропонує ПриватБанк.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у що не варто вкладати гроші під час війни. Також ми розповідали, як зняти долари в ПриватБанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.