Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відновлення експорту та емісія гривні: що впливатиме на курс у жовтні

Експерт розповів, які фактори впливатимуть на курс долара у жовтні

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Що впливатиме на курс долара

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

На курс гривні щодо долара у жовтні впливатимуть кілька основних чинників, зокрема, відновлення експорту, емісія гривні та закупівля природного газу.

Про це аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов розповів Pro Гроші.

Курс української національної валюти стабільний – девальвація на новини про мобілізацію в РФ виявилася тимчасовим явищем. Держбюджет України, як і раніше, залежить від зовнішніх надходжень. Рада Європейського Союзу офіційно ухвалила рішення надати нашій країні додаткову макрофінансову допомогу у розмірі 5 млрд євро. Загалом Україна отримала від міжнародних партнерів 19,55 млрд доларів США (56% від заявлених коштів). Ці ресурси були спрямовані на покриття дефіциту держбюджету, – нагадав аналітик.

Так, за його словами, одним з основних факторів, який впливатиме на курс гривні в жовтні, стане відновлення експорту.

За даними Міністерства економіки України, обсяг проданих товарів та послуг у ЄС досяг 90,00% від довоєнних значень. Продаж IT-послуг із січня до липня 2022 року приніс 4,01 млрд доларів США. Зростання до аналогічного періоду 2021 року – 24,55%. У липні він становив 501 млн доларів США – відносне падіння до липня 2021 року досягло 2,34%, – розповів Гойлов.

Таким чином, за словами експерта, у середині літа цього року ця галузь почала відчувати на собі негативні фактори воєнних дій.

Другий фактор, який впливатиме на курс гривні, – закупівля природного газу.

Щоб Україна спромоглася пройти опалювальний сезон, необхідно закупити на зовнішньому ринку близько 3 млрд куб. м "блакитного палива". Можливо, ці обсяги буде поставлено нашій країні за програмою грантової допомоги. У такому разі вплив на валютний ринок буде несуттєвим, – зазначив аналітик.

Ще одним важливим фактором, за словами Андрія Гойлова, є емісія гривні.

Згідно з опублікованими даними Міністерства фінансів України, після початку активних бойових дій НБУ "надрукував" 315 млрд грн (10,15 млрд доларів США).

Нацбанк має намір і надалі проводити емісію національної валюти, оскільки бюджет потребує додаткових коштів. Це, як і раніше, є основною загрозою для стабільності курсу гривні у середньостроковій перспективі. Все це призведе до зростання споживчої інфляції та зміцнення євро та долара США на валютному ринку, – підсумував фінансовий аналітик.

Нагадаємо, ми опитали економічних експертів про те, що буде з курсом долара у жовтні. З цього приводу їхні думки дещо розділилися, проте в одному впевнені всі – жодних передумов для серйозного зміцнення національної валюти немає.

Сайт Pro Гроші також писав, чому зараз немає серйозних причин для різкого зростання долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.