Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар продемонстрував вражаючі зміни – що відбувалися з валютою на цьому тижні

На валютному ринку України спостерігалася значна динаміка курсу долара, і це стало результатом скасування фіксованого курсу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні протягом тижня курс долара постійно змінювався

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку України протягом цього тижня, з 9 по 15 жовтня, спостерігалася незвичайна динаміка, яка привернула увагу багатьох людей. Один із ключових факторів, що вплинув на цю ситуацію, була політика Національного банку України (НБУ), який змінював курс долара в сторону його падіння.

Сайт Pro Гроші розповідає більш детально, що відбувалося з курсом долара на цьому тижні.

Який курс долара встановлював НБУ

На початку цього тижня, Національний банк України встановив курс долара на рівні 36,59 гривні за один долар при продажу та 36,57 гривні при покупці. Протягом тижня спостерігалася тенденція зі зниженням вартості іноземної валюти, і на останній день тижня, 15 жовтня, середній обмінний курс долара становить:

  • продаж – 36,38 грн/дол.;
  • купівля – 36,27 грн/дол.

Як змінювалась вартість долара в обмінниках України

На початку тижня, 9 жовтня, валютний ринок України відзначився високим курсом долара, де середні ціни на іноземну валюту становили 38,24 гривні при продажу та 38,10 гривень при покупці. Проте, протягом наступних днів курс валюти відзначився змінами.

Наприклад, 10 жовтня долар коштував 38,19 гривні при продажу та 38,03 гривень при покупці. На наступний день, обмінники почали купувати іноземну валюту від клієнтів за 38,06 гривень, на 3 копійки дорожче, ніж раніше, хоча медіана продажу залишилася незмінною.

З 12 жовтня і до завершення тижня, американський долар продовжував стабільно дешевшати. У результаті, 15 жовтня фінустанови запропонували наступний курс обміну:

  • продаж – 38,10 грн/дол.;
  • купівля – 38,01 грн/дол.

Що відбувалося з курсом долара на чорному ринку

Не лише обмінні пункти адаптувалися до нового курсу, але й приватні особи, що працюють на чорному ринку, вимушені були коригувати свої курси під впливом НБУ. Вартість іноземної валюти коливалася в межах 10 копійок.

Тільки у середу, 11 жовтня, відбулися значні зміни у купівлі долара, коли валюта подешевшала на 15 копійок і становила 38,05 гривень. У неділю на чорному ринку пропонується такий курс долара:

  • продаж – 38,12 грн/дол.;
  • купівля – 38,10 грн/дол.

Яких змін чекати на валютному ринку наступного тижня

Валютний ринок реагує на світові зміни, що може призвести до подорожчання іноземної валюти на наступному тижні. За словами економіста Олексія Плотнікова, долар поступово подорожчає, а також можливе підвищення ціни на євро. На вартість іноземної валюти вплине ситуація в Ізраїлі та коливання цін на нафту.

Економіст вказує на стійкість іноземних потоків у доларах, але наголошує, що інші чинники можуть впливати на ситуацію. Наприклад, можливість зниження вартості долара у разі надання США допомоги Ізраїлю та Україні через випуск американських облігацій. Це, зазвичай, знецінює долар порівняно з євро.

Раніше ми повідомляли, що банки та обмінники України працюватимуть по-новому. Також ми писали, що клієнти ПриватБанку нервуються через долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.