Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки та обмінники України працюватимуть по-новому: нововведення від НБУ

Розповідаємо, як зміниться процедура інкасо в банках та обмінниках нашої держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ змінив правила інкасо для банків та обмінників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські банки та обмінники, якщо прийматимуть пошкоджені доларові купюри на обмін (інкасо), відтепер мають вказувати терміни операцій. Раніше ж на проведення цих операцій фінансові установи могли витрачати декілька місяців і навіть не попереджувати про строки.

Відповідну постанову прийняв Національний Банк України (НБУ).

Отже, банки та обмінники будуть:

  • повідомляти про вартість інкасо;
  • вказувати, скільки триватиме обмін валют.

Що таке процедура інкасо

Коли комусь із клієнтів повідомляють про відмову обміняти пошкоджену купюру в обміннику, він може віднести гроші в банківську установу. У відділені таку купюру мають замінити, але не безплатно: стягується комісія, розмір якої може становити від 5 до 50%, залежно від рівня зношеності купюри.

Якщо ж і банк не хоче обмінювати купюри, варто звернутися безпосередньо до НБУ. Але зважайте, що процедура обміну може затягнутися, адже американську валюту обмінюють лише закордонні банки.Тобто, принесені клієнтом банкноти відправляють за кордон на експертизу, а вся процедура обміну ще до повномасштабної війни могла тривати від одного до кількох місяців.

За інформацією Нацбанку, обміняти можна навіть ті банкноти, які були порвані на частини та склеєні, з пошкодженням елементів дизайну. Така заміна пошкоджених купюр називається інкасо. Після експертизи, іноземні фінустанови замінюють пошкоджену купюру новою аналогічного номіналу.

Які гроші можна нести на обмін в банки та обмінники

Обмінювати можна:

  • Купюри з локальними потертостями (частковою втратою фарби на зображеннях) та/або втратою папером жорсткості.
  • З відбитками штампів/печаток, написами, включно з тими, які можна побачити в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2.
  • З плямами, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна.
  • З надривами або надрізами, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний.
  • З отворами та проколами, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Обмін старих грошей

Українці можуть обмінювати старі монети та гривні, які з'явилися в обігу до 2003 року. Обмінювати гроші можна до кінця дії воєнного стану та ще впродовж 3 місяців після скасування.

Здавати громадянам потрібно старі дрібні монета та купюри, а саме:

  • монети номіналів 1, 2, 5 та 25 коп.;
  • банкноти в 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 грн.

Чому в Україні віддають перевагу євро, а не долару

Раніше доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков пояснював редакції Pro Гроші, що підґрунтя для цього треба шукати в історичних факторах та традиціях.

Річ у тому, що в багатьох країнах світу, зокрема й у Східній Європі, спочатку з'являвся долар, яким активно користувалося населення. Прикладами є Польща, Україна та Угорщина. В інших країнах першою була німецька марка, а потім, відповідно, євро.

Раніше ми пояснювали, чи законно обмінники стягують комісію за проведені операції. Також ми писали, Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.