Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар пішов на задній план? Яка іноземна валюта стала популярною серед українців

Нові дані від Нацбанку свідчать про те, як українці та фінансові установи адаптуються до змін на валютному ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки почали більше ввозити євро в Україну

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення РФ по вересень поточного року українські банки імпортували понад 9,23 мільярда готівкової валюти. З цього періоду найвищий обсяг готівкової валюти було завезено у лютому 2023 року – майже 861 мільйон.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до країни у серпні 2023 року, склав 435 мільйонів, з них майже 144 мільйонів євро. Це значення вражає не тільки своєю значущістю, але й збільшенням на 35% порівняно з попереднім місяцем липнем, коли завезли 322 мільйони готівкової валюти.

Скільки доларів було ввезено банками в Україну

Банки не ввозили готівковий долар лише у перши три місяці після повномасштабної війни, а саме в березні, квітні та травні. Цікаво, що в лютому минулого року ввезли майже 1,02 мільярда готівкового долара, що є найвищим показником з лютого 2014 року.

Обсяг готівкових доларів, ввезених банками в Україну, зріс з 217 мільйонів доларів у липні до 283 мільйонів доларів у серпні. Це свідчить про збільшений інтерес до долара в умовах нестабільної ситуації.

Який обсяг євро було ввезено в Україну

Щодо євро, обсяг імпорту цієї валюти також зріс. У серпні цей показник був на рівні 96 мільйонів, а у вересні збільшився до 143 мільйонів євро. Це може вказувати на деяку диверсифікацію портфеля громадян та компаній, які шукають альтернативи для збереження своїх фінансових активів.


Додатково, варто зазначити, що за даними НБУ, у серпні з України було вивезено 86 мільйонів доларів, що на 49% більше, ніж у липні, коли ця цифра становила 58 мільйонів доларів.

Чому українці надають перевагу долару, а не євро

Найчастіше українці проводять валютні операції з доларом, лише деякі надають перевагу євро. У коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів, що ця тенденція ґрунтується на історичних факторах і традиціях.

В багатьох країнах світу, включаючи східну Європу, початковою іноземною валютою, що здобула популярність, був долар. Прикладами є Польща, Україна та Угорщина. В інших країнах першою була німецька марка, а потім, відповідно, євро.

Раніше ми повідомляли, як купувати долари в ПриватБанку та Ощадбанку. Також ми писали, де краще та прибутковіше обмінювати валюту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.