Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для долара настануть ажіотажні часи? Що буде з курсом наступного тижня

Національний банк може запровадити новий курсовий коридор, але це перспектива не найближчого часу

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Прогноз курсу долара в Україні на наступний тиждень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Цього тижня курс долара в Україні демонстрував стабільні коливання, показники змінювалися в копійчаних діапазонах. Підґрунтя для того, щоб долар сильно дорожчав, немає, хоча певні зовнішні економічні чинники можуть трохи зіпсувати ситуацію. Наступного тижня нових трендів на валютному ринку не передбачається.

Журналісти сайту Pro Гроші звернулися до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова з питанням, чого чекати від курсу долара з понеділка.

Останніми днями долар в обмінниках і банківських установах почав дешевшати, а гривня зміцнюватися. На чорному ринку обстановка протилежна – валюта подорожчала, хоч і не сильно. Постає питання, яка тенденціє збережеться на наступний тиждень, щоб українці мали уявлення, як вчиняти зі своїми заощадженнями.

На думку експерта, з 1 по 8 жовтня на українському валютному ринку формуватиметься ідентична ситуація: долар поступово буде зміцнюватися, а потім трохи ослабне, тоді як гривня спершу впаде в ціні, а згодом вирівняє показники. Різкий стрибок жодну валюту – ні американську, ані українську – не чекає наступного тижня.

Зараз пішла якась хвиля чуток, що начебто будуть опускати гривню, а долар буде дорожчати, але я не бачу якогось підґрунтя для того, щоб так вважати. Скоріше за все, зберігатиметься ідентична тенденція, що й попередні тижні.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як підтвердження економіст назвав певні зовнішні чинники, які з’явилися на геополітичній арені. Зокрема, Сполучені Штати Америки надали Україні певні побажання щодо реформ. Плюс поновилися розмови про те, що допомога від міжнародних європейських партнерів посилиться. Чи, принаймні, не спадатиме від поточного рівня.

З цієї точки зору фактори можуть якось вплинути на курс долара, а з точки зору попиту та пропозиції я не бачу нічого надзвичайного. Щодо дій НБУ, імовірність запровадження курсового коридору є, але навряд чи це станеться наступного тижня, – зауважив Плотніков.

Де краще обмінювати валюту

Раніше ми запитували в Олексія Плотнікова, де вигідніше користуватися послугами обміну долара. На думку економіста, вибір залежить від потреб українців: якщо необхідна безпека валютних операцій, впевненість у справжності купюр і надійність, то краще звертатися в каси банків. А якщо мова про вигідніший курс, то обмінні пункти завжди його встановлюють кращим для клієнтів.

"Обмінники часто пропонують курс, приємніший за банківський. Але гарантії, що людина не отримає фальшиві купюри – немає. Проте зараз за обмінниками пильно стежить НБУ, тому не в їх інтересах "рити собі яму", – уточнив експерт.

Варто звертати увагу на пріоритети. В касах фінансових установ, можливо, доведеться довше чекати, поки ваше звернення щодо купівлі чи продажу виконають. В обмінниках часто немає черг, тому більшість українців, які дорожать своїм часом, йдуть саме туди, жертвуючи надійністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що економіст назвав головну причину популярності долара в Україні. Також ми повідомляли, що дешевше вже точно не буде і розповідали, чого чекати від цін в жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.