Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким ВПО відмовляють у виплатах – у Мінреінтеграції пояснили, що відбувається

У Міністерстві зазначили, що такі відмови незаконні та пояснили переселенцям їхні права

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким переселенцям відмовляють у виплаті

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Органи соцзахисту не мають права відмовляти у виплатах переселенцям, у яких пошкоджене житло.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

У Міністерстві пояснили, що все частіше надходять звернення від громадян, яким органи соцзахисту відмовляють у призначенні допомоги на проживання, посилаючись на те, що їхнє житло лише пошкоджене, а не зруйноване.

Така відмова неправомірна, адже законодавством передбачено, що право на виплати щомісячної допомоги на проживання мають усі переселенці, житло яких пошкоджене чи зруйноване внаслідок російської агресії. Вони отримують виплати нарівні з ВПО, які перемістилися з тимчасово окупованих територій чи зон бойових дій.

Як отримати виплати

Для цього необхідно подати документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження чи знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.

Це передбачено Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Уряду від 20 березня 2022 року № 332.

"Постанова чітко встановлює, що право на виплати мають усі ВПО, житло яких було пошкоджене. При цьому ступінь пошкодження житла не має значення. Підставою для нарахування виплат є наявність відповідної довідки від місцевої влади", – пояснили у Мінреінтеграції.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Переселенці можуть стати в чергу на отримання тимчасового житла за місцем фактичного проживання.

Потреба в житлових приміщеннях визначається в розмірі не менше ніж 6 квадратних метрів на одну особу. Українці, які вимушено переїхали до інших регіонів, мають обов'язково подати заяву для взяття на облік осіб, що потребують житла для тимчасового проживання.

Заяву потрібно подати до уповноваженого органу, в межах території якого громадяни перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

У разі, якщо ВПО не може особисто подати відповідну заяву, це можуть зробити її представники на основі письмової довіреності, завіреної в установленому законом порядку.

Після подання усіх потрібних документів, перелік яких можна переглянути за посиланням, рішення щодо взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік, приймається протягом одного робочого дня.

Раніше ми писали про те, як українці купували житло під час війни. Також ми розповідали, яку компенсацію виплачують за зруйноване окупантами житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.