Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО в Україні можуть отримати тимчасове житло – за яких умов

Розповідаємо, як внутрішньо переміщені особи в Україні можуть отримати тимчасове житло

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як ВПО отримати тимчасове житло

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні внутрішньо переміщені особи можуть стати в чергу на отримання тимчасового житла за місцем фактичного проживання.

Про це повідомляє фахівець Харківського місцевого центру Наталія Ярошенко.

Що для цього потрібно

Потреба в житлових приміщеннях визначається в розмірі не менше ніж 6 квадратних метрів на одну особу. Українці, які вимушено переїхали до інших регіонів, мають обов'язково подати заяву для взяття на облік осіб, що потребують житла для тимчасового проживання.

Заяву потрібно подати до уповноваженого органу, в межах території якого громадяни перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

У разі, якщо ВПО не може особисто подати відповідну заяву, це можуть зробити її представники на основі письмової довіреності, завіреної в установленому законом порядку.

Разом із заявою до ЦНАПу внутрішньо переміщеним особам потрібно надати такі документи:

  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. У разі подання заяви уповноваженим представником внутрішньо переміщеної особи пред’являються документи, що посвідчують особу представника, та копія довіреності;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України);
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Після подання відповідної заяви до уповноваженого органу, громадянам видається опис поданих ними документів з підписом посадової особи, яка їх прийняла. Та протягом одного робочого дня уповноваженим органом приймається рішення про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік.

Раніше ми розповідали, мешканці яких населених пунктів не отримають допомогу для ВПО. Також ми писали, як ВПО підтвердити інвалідність під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.