Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна в Україні: яку компенсацію виплачують за зруйноване окупантами житло

Розповідаємо, яку компенсацію за пошкоджені будинки можуть отримати мешканці Запорізької області

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям виплачують компенсацію за зруйноване житло

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже почали виплачувати компенсації громадянам, чиї будинки постраждали під час війни. Виплати отримують мешканці деокупованих та окупованих областей. В рамках проєкту "Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні" жителі двох громад Запорізької області зможуть отримати матеріальну допомогу.

Про це повідомляє благодійна організація "Картіас-Запоріжжя".

Скільки виплачують

Першими отримати допомогу, у розмірі до 60 000 гривень, на відновлення своїх домівок зможуть мешканці Кушугумської та Камишуваської громад. Виплати надаються українцям, які мають при собі два документи:

  • акт про пошкоджене житло;
  • право власності на житло.

Якщо такі документи відсутні, то організація не зможе прийняти заявку на виплату. Також для оформлення знадобляться такі документи:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • ІПН членів сім'ї;
  • реквізити IBAN-рахунку.

Подати заявку на отримання компенсації можна до 19 грудня, для цього необхідно заповнити спеціальну Google-форму.

Компенсація за пошкоджене майно під час негоди

Насамперед українцям необхідно зафіксувати пошкодження:

  • автомобіль чи інше майно потрібно сфотографувати, причому світлини з пошкодженнями майна мають бути з різних ракурсів;
  • викликати поліцію, аби правоохоронці підтвердили час та місце пошкодження майна, склали протокол;
  • знайти свідків, які зможуть підтвердити наслідки;
  • також потрібно з'ясувати, хто є балансоутримувачем території, де сталася надзвичайна ситуація. Після цього розпочнеться процес судів та експертиз.

Сам процес з'ясування обставин буде тривалим, і не завжди спори у суді закінчуються виплатою компенсації стороні, яка вважала себе постраждалою.

Спочатку суд буде з'ясовувати, яка саме організація (ЖЕК, ОСББ, банк, магазин тощо) відповідальна за нанесені майну пошкодження. Наприклад, якщо автомобіль зазнав пошкоджень через падіння дерева, то експертиза ще має з'ясувати, чи було це дерево аварійним.

Втім, падіння дерева на автомобіль цілком може статися через недбалість комунальників. Але навіть тоді це не означатиме, що є можливість отримати компенсацію, адже може з'ясуватися, що автівка була припаркована з порушенням правил.

Раніше ми розповідали, яку компенсацію платитимуть за цькування на роботі. Також ми писали, хто з українців в Польщі може отримувати компенсацію по 40 злотих на день.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.