Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці зможуть отримати 6 700 гривень за допомогу ВПО – кого стосується

Раніше розмір компенсації становив 6 500 гривень та сприяв працевлаштуванню переселенців

Фото: УЗ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для роботодавців змінять розмір виплат за ВПО

Фото: УЗ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2023 році зросте сума компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішніх переселенців (ВПО).

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 10 січня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зазначив, що сума зросте до 6 700 гривень. До цього розмір компенсації при працевлаштуванні ВПО становив 6 500 грн. Допомога надавалася протягом двох місяців за кожного працівника-переселенця.

"Минулого року у межах цієї програми виплачено майже 199 мільйонів гривень. Рішення про збільшення суми компенсації стимулюватиме бізнес активніше залучати на свої підприємства внутрішньо переміщених осіб", – зазначив прем'єр-міністр.

Що буде з виплатами ВПО у 2023 році

У пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій раніше повідомили, що у новому році допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам не скасовується.

За словами віцепрем’єр-міністерки України Ірини Верещук, виплати, як і раніше, нараховуватимуться автоматично.

"Хочу заспокоїти усіх переселенців: не потрібно після 1 січня звертатися до органів соцзахисту чи ЦНАПів для поновлення виплат. Ви, як і раніше, будете отримувати допомогу від держави", – зазначила вона.

Важливо, що для отримання допомоги внутрішнім переселенцям не треба підтверджувати матеріальний стан. Адже допомога на проживання не залежить від отриманого доходу та є безстроковою.

Наразі переселенці в Україні отримують допомогу в розмірі:

  • 3 тисячі гривень – для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тисячі гривень – для усіх інших.

Нарахування державної допомоги ВПО відбувається тричі на місяць, а саме 3, 12 та 23 числа. Натомість сама виплата відбувається раз на місяць.

У Мінреінтеграції пояснили, що коли є затримки із виплатами й гроші не надходять більш ніж місяць, то це може бути пов’язано з технічними проблемами. У такому разі внутрішнім переселенцям варто звернутися до органу соціального захисту за місцем свого фактичного перебування. Там можна буде з’ясувати причину затримки.

Раніше ми писали про те, що в Україні встановили правила перевірок ВПО. Також ми писали, що загрожує українцям, які зловживають статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.