Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям хочуть урізати зарплати: які зміни планує бізнес

Настрої малого бізнесу щодо розширення та покращення умов праці у 2023 році значно позитивніші, ніж минулого року

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українцям планують зменшити зарплати

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) провела опитування серед представників малого бізнесу України щодо намірів оптимізувати/зменшити заробітну плату своїм працівникам, розширити чи скоротити географію діяльності тощо.

Результати опубліковані в презентації "Індекс настроїв малого бізнесу".

Найперше, на чому варто наголосити, – це на планах підприємців змінити посадові оклади. 11% опитаних висловилися про можливість урізання зарплати, що в їхньому випадку неможливо оминути через великі збитки, завдані повномасштабним вторгненням. Оскільки малий бізнес не має змоги повноцінно виплачувати кошти, було прийнято рішення зменшити видатки замість скорочення персоналу.

Якщо порівняти показник з минулорічним, то він вселяє надію на покращення ситуацію на ринку праці в Україні. Адже під час попереднього дослідження про намір змінити заробітні плати повідомили 20% представників малого бізнесу. Тож їхня кількість зменшилася майже вдвічі. Водночас зросла чисельність тих, хто йде до підвищення окладів. У 2022 році збільшити зарплату співробітникам планували 26% реципієнтів, а тепер значення виросло до 28%. Різниця хоч і невелика, проте вона є, що не може не радувати.

Більшість опитаних підтвердили, що не будуть нічого змінювати найближчим часом у питанні оплати праці. Що стосується розширення діяльності, то результати більш позитивні: 76% учасників запланували зміни у роботі. Хтось хоче збільшити кількість співробітників (21%), комусь кортить якнайшвидше вийти на нові ринки (25%), дехто має намір відкривати нові напрямки виробництва (26%) чи розширювати географію діяльності (28%).

Кому не варто чекати на підвищення зарплатні

Ще кілька років тому уряд обіцяв збільшити заробітну плату педагогам. Втім під час коронавірусної інфекції ця потреба перейшла на працівників медичної сфери. А коли почалася повномасштабна війна, розмови про підвищення взагалі припинилися. Як зауважив голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, що під час воєнного стану не варто розраховувати на покращення, адже всі доходи бюджету спрямовуються на потреби ЗСУ, тоді як соціальні виплати фінансуються міжнародними партнерами.

Політик обіцяв, що першочерговим завданням уряду після закінчення війни буде збільшення посадових окладів педагогам. Станом на початок 2023 року пришвидшити процедуру можна лише взяттям боргу. Але наразі Україні не може собі дозволити подібні фінансові операції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку мінімальну зарплату пропонують українцям в ЄС. Також ми повідомляли, чи може низька зарплата зменшити майбутню пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.