Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи може низька зарплата зменшити майбутню пенсію – роз’яснення ПФУ

На розмір пенсійного забезпечення впливає зарплата, тож невигідний період може погіршити виплати

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Зарплата впливає на розмір пенсій в Україні

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців хвилюються щодо впливу розміру зарплати під час воєнного стану на майбутню пенсію. Адже якщо якийсь період нарахувань немає чи вони невеликі, то потенційний розмір пенсійних виплат також зменшиться.

Відповідь на питання міститься в Законі України № 2506-IX "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

У вересні минулого року набули чинності зміни в законодавстві "щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану". Ними передбачено що Пенсійний фонд може в індивідуальному порядку розглянути доцільність виключення конкретного періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсійного забезпечення, з цієї процедури.

Українці під час воєнного стану зіткнулися з проблемами на роботі. Комусь зменшили оклад, хтось перейшов на неповний робочий день, а дехто тимчасово втратив можливість заробляти. В законі прописано, що розмір пенсії частково залежить від зарплати за всі періоди страхового стажу з липня 2000 року. Тобто, якщо якийсь час виплати не здійснювалися чи нараховувались у невеликому розмірі, це вплине на пенсійне забезпечення.

Але існує такий термін як оптимізація заробітку, коли місяці з невигідними показниками, тобто низькими коефіцієнтами, виключають з періоду обчислення. Це дає змогу оптимізувати значення, яке враховують для визначення розміру пенсії. Дозволяється обрати невигідні періоди, що дорівнюють 60 календарним місяцям страхового стажу, втім вони не повинні за тривалістю перевищувати 10% всього стажу.

Що взагалі не враховують у страховий стаж

Деякі життєві періоди не мають відношення до страхового стажу та ніяк не впливають на розмір майбутньої пенсії. Мова про навчання на підготовчих відділеннях (курсах), щоб покращити знання для вступу до навчального закладу. Оскільки така діяльність не передбачає отримання опісля певних освітніх й освітньо-кваліфікаційних рівнів, то стаж рахується лише з початком зарахування студента до ЗВО.

Також не додається період навчання у закладах вищої освіти після 1 січня 2004 року, адже відтоді студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Нагадаємо, що деякі громадяни можуть достроково вийти на пенсію. Йдеться про матерів п'ятьох і більше дітей, їм дозволено отримувати нарахування вже з 50 років, якщо вони мають 15 років страхового стажу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому деякі українці не отримують доплату. Також ми повідомляли, що отримати пенсію достроково може ще одна категорія українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.