Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є одна вагома причина: українцям пояснили, чому зарплати у 2023 році зростуть

Ринок праці в Україні, який досі не може повноцінно оговтатися через війну, зіштовхнеться зі ще однією проблемою у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться зарплати українців у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення російської армії у 2022 році ринок праці в Україні зазнав колапсу: багато компаній зупинили роботу, українці втратили свої робочі місця. Ті ж компанії, які ризикнули працювати під час війни, скоротили зарплати своїм працівникам. Але вже у 2023 році ситуація може дещо поліпшитися, адже роботодавці змушені будуть підвищувати зарплати українцям – оскільки спостерігатиметься дефіцит фахівців.

Про це розповів в етері телемарафону директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський.

За його словами, підвищення зарплат, ймовірно, навряд чи відбудеться у тих галузях, чиї представники масово виїхали з країни, або поповнили лави ЗСУ і зараз захищають країну від росіян. До того ж підвищення зарплат серйозно відрізнятиметься у різних секторах економіки.

"У війну ми теж входили з нестачею людських ресурсів. Тому роботодавці шукатимуть людей, а у працівників з'явиться можливість просити про підвищення зарплат", – пояснив економіст.

Як зростуть зарплати

Дослідження сайту Work.ua свідчать, що роботодавці в Україні планують підвищити зарплати своїм підлеглим у 2023 році у середньому від 8% до 30%.

Деякі роботодавці підвищуватимуть зарплати впродовж року, інші планують зробити це ще у першій половині 2023. Це стосується таких сфер діяльності як торгівля, IT та логістика.

Великі компанії, попри кількість змінних (мова про ситуацію в Україні, хід війни, інфляцію та конкуренцію на ринку спеціалістів), підвищення зарплат планують у листопаді.

А ось малий та середній бізнес зважатимуть на рівень інфляції та загальну економічну ситуацію.

Що буде з цінами

На думку Гліба Вишлінського, сподіватися на те, що в Україні серйозно подешевшають продукти чи товари, не варто. Втім, як пояснив Вишлінський, подорожчання буде хоча б частково компенсоване деяким українцям зростанням зарплат.

П'ять найпопулярніших професій у 2023 році

Раніше ми вже писали, що велика війна докорінно змінила життя людей та країни. Змінилися пріоритети й на ринку праці. Наприклад, деякі професії стали більш популярними, а до деяких, навпаки, суспільний інтерес значно згас. Також на ринку праці існує дефіцит кадрів. Хоча ця проблема існувала й раніше, та через війну вона стала особливо гострою.

Професійні військові – через напад РФ тепер усім стало зрозуміло, що без армії завжди загрожуватиме країні небезпека нападу від сусідів.

Медики – лікарі (особливо кардіологи, реаніматологи, хірурги), медсестри з хорошими знаннями та досвідом будуть потрібні країні. Їхня зарплата значно підвищиться.

Психологи – багатьом людям, які пережили жахи війни, ще тривалий час знадобиться допомога психологів та психотерапевтів.

Будівельники – потрібними будуть усі будівельні спеціальності для відновлення України після війни, а це точно не на один рік. Інженери, проєктувальники, архітектори, дизайнери, а також представники робочих спеціальностей (маляри, тинькарі, лицювальники) завжди знайдуть собі роботу в Україні майбутнього.

Логісти – вони матимуть чималий попит, адже треба буде постачати продукцію, необхідні матеріали для будівництва, ремонту, відновлення інфраструктури, продовольчого забезпечення країни. А для цього потрібна хороша логістична система.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у кого найбільша зарплата в Україні. Більше про те, яким 2023 рік буде для українців, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.