Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від 400 євро до кількох тисяч: яку мінімальну зарплату пропонують українцям в ЄС

З усіх країн Європейського Союзу найбільша мінімальна зарплата встановлена у Люксембурзі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Яка в Європі мінімальна зарплата

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців після повномасштабного вторгнення роз’їхалися по різних країнах світу. Втім до війни наші громадяни також заробляли в Європі, адже розмір навіть мінімальної зарплати там значно вищий.

Дані станом на початок 2023 року опублікував Євростат.

Як повідомляється в дослідженні, 22 держави з 27 країн-членів Європейського Союзу мають встановлені розміри мінімальної зарплати. Лише в Данії, Італії, Австрії, Фінляндії та Швеції грошова винагорода співробітникам залежить від рішення роботодавців і профспілок.

Оплата, яка застосовується до всіх чи переважної більшості працівників, сильно відрізняється у різних країнах. Тож Євростат поділив учасників списку на три групи, відповідно до розміру мінімального фінансового забезпечення на роботі. Так, у першій групі держави, які платять від 399 (Болгарія) до 840 євро (Литва). Всього у групі 11 держав.

Середній рівень заробітку встановлено для працівників у Португалії (887 євро), Іспанії (1167 євро) та Словенії (1304 євро). До країн з найбільшою мінімальною зарплатою – від 1700 євро на місяць – належать такі:

  • Франція – 1709 євро;
  • Ірландія – 1910 євро;
  • Нідерланди – 1934 євро;
  • Бельгія – 1955 євро;
  • Німеччина – 1981 євро;
  • Люксембург – 2387 євро.

Якби Україна на момент публікації результатів дослідження входила у склад Європейського Союзу, то знаходилася би найнижче в топі з мінімальною зарплатою 6 700 грн (близько 168 євро).

Прописка для українців у Фінляндії

Ця країна дозволяє оформити офіційну прописку для проживання, щоб користуватися всіма можливостями, які доступні місцевим мешканцям. Для цього українцям варто звернутися до Агентства цифрової інформації та обліку населення, але тільки у випадку виконання обов’язкових умов. До них належать термін перебування у Фінляндії не менше року, дозвіл на проживання на підставі тимчасового захисту, продовженого до 4 березня 2024 року, наявність фінського особистого ідентифікаційного номеру.

Якщо всі умови виконані, потрібно подати заявку сайті dvv.fi. Не обов’язково відвідувати місцевий центр обслуговування, адже з 1 березня 2023 року на порталі з’явиться необхідна онлайн-форма. Для студентів чи українців з постійним місцем роботи вже доступна можливість подати заявку. Для цього варто мати дозвіл на проживання, дійсний не менше одного року, та члена сім'ї з постійною пропискою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що можуть оштрафувати українців в Польщі. Також ми повідомляли, що Словаччина продовжила термін дії тимчасового захисту для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.