Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі ВПО можуть отримати додаткові 3000 грн допомоги – кого стосується

Виплати зможуть оформити ті українці, які перемістилися після 24 лютого 2022 року

Колаж: Pro Гроші

ВПО можуть отримати додаткові виплати

Колаж: Pro Гроші

Переселенці, які з початку повномасштабного вторгнення переїхали на нове місце проживання і стали батьками, можуть отримати фінансову допомогу на новонароджену дитину.

Про це повідомили у пресслужбі Мінреінтеграції.

Так, українці все частіше цікавляться, чи можна оформити допомогу на проживання ВПО на своїх новонароджених дітей.

У Мінреінтеграції роз'яснили: якщо ви – переселенець, перемістилися після 24 лютого 2022 року з населеного пункту в районі воєнних (бойових) дій, окупації, оточення й оформили довідку ВПО, то маєте повне право на таку саму довідку й для новонародженого малюка. На її основі подавайте заяву про виплату допомоги на проживання для своєї дитини.

Розмір грошової виплати на дитину становить 3 000 грн на місяць. Виплати надаються незалежно від таких обставин:

  • чи працевлаштовані повнолітні члени сім’ї;
  • чи є у родини будь-які доходи, депозити, рухоме або нерухоме майно.

Хто може подати повторну заявку на отримання допомоги

Усі внутрішньо переміщені особи, заяви яких були подані через портал "Дія" до 30 квітня 2022 року, мають право на отримання допомоги на проживання.

У випадку, коли заяви переселенців знаходилися в обробці, орган соціального захисту населення зобов’язаний оформити довідку про взяття на облік ВПО. На підставі цієї довідки орган соцзахисту призначає допомогу на проживання за березень-квітень 2022 року.

Якщо переміщена особа, починаючи з травня цього року, має право на подальшу виплату допомоги на проживання, ця допомога продовжується з травня.

Усі ВПО, яким не вдалося оформити допомогу до 30 квітня через застосунок "Дія", можуть повторно подати заявку до 1 грудня. Органи соцзахисту зобов’язані прийняти у людини повторну заяву та розглянути її, навіть якщо вона зараз не може підтвердити подання першої заяви до 30 квітня.

Щоб подати повторну заявку, необхідно прийти особисто до органу соціального захисту населення та написати ще одну заяву. Або ж надіслати її поштою.

Як ВПО не втратити виплати при зміні місця проживання

Внутрішньо переміщені особи, які змінили фактичне місце проживання, повинні стати на облік за новим місцем, щоб не втратити виплати.

Якщо ви переселенець і змінили місце проживання або повернулися до постійного, то необхідно повідомити про це органи соціального захисту населення.

Після цього буде робитися запит до відповідного органу за попереднім місцем проживання для продовження виплат.

Раніше ми писали про те, як українцям знятися з обліку ВПО. Також ми розповідали, яка є відповідальність за зловживання статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.