Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші доведеться повертати? Яка є відповідальність за зловживання статусом ВПО

Наразі переселенці потрапили під перевірки, після яких вони можуть втратити виплати взагалі

Колаж: Pro Гроші

Наразі ВПО потрапили під перевірку

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення чимало людей покинули власні домівки та переїхали в інші міста, аби врятуватися. Саме тому українці почали оформлювати статус ВПО. В такому випадку люди можуть отримувати допомогу від держави. Однак іноді недобросовісні громадяни намагаються отримати грошову допомогу навіть, якщо вона їм не потрібна.

Розповідаємо про те, чи є якась відповідальність за зловживання допомогою від держави.

Наразі передбачені перевірки ВПО. Адже якщо їх немає за фактичним місцем перебування, то потім протягом 10 днів їм треба прийти у структурний підрозділ з питань соціального захисту за місцем перебування для проходження ідентифікації. Якщо людина цього не зробить, то може втратити виплати з наступного місяця.

Однак відповідальності за зловживання допомогою від держави у вигляді виплат наразі немає.

"Ніхто не перевіряє те, де особа знаходилася до цього. Тому насправді жодної відповідальності чи переслідувань цих осіб ніхто робити не буде. Це і зловживання з одного боку, а з іншого боку це будуть зовсім безперспективні справи", – стверджує голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

За словами експерта, навантаження на правоохоронну систему зараз досить високе. Вона на сьогодні перевантажена і не справляється з тими завданнями, які стоять перед нею.

"Інформацію про те, що за такі дії є якась відповідальність, розповсюджують недобросовісні керівники місцевих адміністрацій. Все для того, щоб залякати людей чи примусити до виконання якихось дій, які потрібні органам місцевої влади", – додав Ростислав Кравець.

Зараз в Україні немає жодних законодавчих підстав, які б могли притягнути людину до відповідальності за те, що вона продовжувала отримувати виплати без статусу ВПО чи переїхавши в інше місце.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати такі документи:

  • заяву;
  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми писали про те, яка нова послуга доступна для ВПО в "Дії". Також ми розповідали, які обов'язкові виплати отримують ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.