Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Статус ВПО більше не потрібен? Як українцям знятися з обліку

Іноді люди стикаються з тим, що їм відмовляють у скасуванні статусу, однак так не повинно бути

Колаж: Pro Гроші

Статус ВПО ви можете отримати добровільно

Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабного вторгнення в Україні побільшало переселенців. Зараз в державі зареєстровано понад 8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Отримуєте статус ВПО ви лише добровільно. Так само добровільно можна відмовитися від нього.

Розповідаємо, як знятися з обліку ВПО.

Вам необхідно із відповідною заявою зʼявитися до:

  • структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих міських чи районних органів;
  • виконавчих органів сільських, селищних, міських рад;
  • центрів надання адміністративних послуг.

Вашу заяву розглянуть протягом трьох днів. Вже після цього оновлені дані зʼявляться у Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Іноді люди стикаються з тим, що їм відмовляють у скасуванні статуса ВПО. Однак, якщо так сталося, то ви можете оскаржити неправомірні дії органу в судовому порядку. В такому випадку вам обовʼязково потрібно взяти письмову відмову.

Коли знімається статус ВПО

Існує низка причин, з яких статус ВПО буде скасовано. Серед них:

  • заява про відмову від довідки;
  • скоєння кримінального правопорушення;
  • повернення до покинутого місця постійного проживання;
  • виїзд на постійне місце проживання за кордон;
  • неправдиві відомості.

Деяким переселенцям можуть скасувати виплати

В Україні знову будуть перевіряти фактичне місце проживання переселенців. Якщо людина не мешкає за вказаною адресою та протягом певного часу не зʼявилася до органу соціального захисту населення, то ВПО перестають виплачувати фінансову допомогу.

Про це йдеться в постанові КМУ від 14.10.2022 №1168 "Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам".

Перевірки будуть здійснювати територіальні органи Нацсоцслужби. Якщо під час перевірки ви відсутні за фактичним місцем проживання, то представник соціальної служби залишає повідомлення з проханням з'явитися до органу соцзахисту за місцем проживання протягом 10 днів.

Якщо ж ви не прийшли протягом зазначеного часу, то з наступного місяця вам припиняють надання фінансової допомоги на проживання.

Раніше ми писали, яка нова послуга доступна для ВПО в "Дії". Також ми розповідали, які обов'язкові виплати отримують ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.