Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні встановили правила перевірок ВПО – що суворо заборонили

Місця проживання переселенців почали масово перевіряти через підозри на неправомірне отримання виплат

Фото: Нацполіція, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Поліція перевірятиме ВПО лише за однієї умови

Фото: Нацполіція, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

В Україні найближчим часом не планують проводити масові перевірки місць проживання внутрішньо-переміщених осіб (ВПО).

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Вона пояснила, що такі перевірки дійсно потрібно, адже держава зобов'язана проконтролювати цільове використання коштів.

"Разом з тим, не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково цієї допомоги позбулися. Зараз, коли постійно лунають повітряні тривоги, проблеми з електрикою та зв’язком, люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання", – зазначила Верещук.

Вона додала, що в Україні повинні чітко визначити підстави, за яких допускається проведення перевірок. Для цього в Мінреінтеграції провели нараду, присвячену захисту прав внутрішніх переселенців.

Що вирішили

Відтепер в Україні будуть проводити перевірки місць проживання ВПО виключно у випадках звернення правоохоронних органів до органів соцзахисту населення при наявності підозри неправомірного отримання допомоги. Про це переселенця повинні обов’язково повідомити телефонним дзвінком.

В усіх інших випадках проведення вибіркових перевірок місць проживання внутрішніх переселенців не допускається, запевнила очільниця Мінреінтеграції.

Якщо вважаєте, що ваші права були порушені, – звертайтеся на гарячу лінію Уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб:+38 (066) 813-62-39.

Що буде з виплатами ВПО у 2023 році

У пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомили, у новому році допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам не скасовуються.

За словами віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук, виплати, як і раніше, нараховуватимуться автоматично.

"Хочу заспокоїти усіх переселенців: не потрібно після 1 січня звертатися до органів соцзахисту чи ЦНАПів для поновлення виплат. Ви як і раніше будете отримувати допомогу від держави", – зазначила вона.

Раніше ми пояснювали, куди звертатися ВПО в разі затримки виплат. Також ми розповідали, що списки на виплати для ВПО тепер формуватимуть по-новому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.