Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дія анонсувала зручну послугу для ВПО – чим вона корисна

Міністерство цифрової трансформації продовжує спрощувати життя українцям

Фото: Минцифри. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть скасувати статус ВПО онлайн

Фото: Минцифри. Колаж: Pro Гроші

Вимушені переселенці, які мають статус ВПО, проте хочуть його скасувати, можуть скористатися бета-версією послуги на порталі "Дія". Поки що нововведення працює у режимі тестування.

Деталі повідомила пресслужба в Telegram-каналі.

Міністерство цифрової трансформації напередодні Нового року радує українців оновленнями додатку та порталу, а також запуском нових можливостей й функцій. 31 грудня Мінцифри повідомило про створення зручного державного сервісу для ВПО, які хочуть скасувати свій статус онлайн. Раніше українці могли в застосунку подати документи на оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи. Тепер його скасування тестують на веб-порталі.

Це зручно для людей, які не мають смартфону або не можуть завантажити на нього додаток. Так громадяни зможуть скористатися онлайн-послугами без необхідності стояти у черзі та заповнювати папери. Щоб записатися на бета-тест скасування статусу ВПО на порталі "Дія", необхідно мати відповідну довідку та зареєструватися за посиланням.

Як зауважили в Мінцифри, послуга реалізується спільно з Міністерством соціальної політики та "Проєкту підтримки Дія", який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції.

Інші нововведення у застосунку

Відтепер українці можуть отримати нове посвідчення водія і виписку про несудимість у додатку, а також подати заявку на обмін водійського документу. Вже не потрібно їхати до сервісного центру Міністерства внутрішніх справ, щоб замовити нове посвідчення або відновити його при втраті старого. До того ж, українці мають змогу замінити пластиковий документ на цифровий, використовуючи лише його. Він має однакову юридичну чинність з фізичним документом.

Також громадянам дозволили онлайн отримувати довідку про несудимість. Дані будуть автоматично підтягуватися з відповідних реєстрів, тобто не потрібно вносити їх вручну. Більше того, користувачі застосунку за кілька натисків на кнопку зможуть дістати електронне судове рішення з електронним підписом судді. Цей документ матиме таку ж юридичну силу, як і паперовий. Але послуга поки що працює у тестовому режимі.

Нарешті, подати заявку на обмін посвідчення водія зможуть лише ті українці, які нещодавно отримали перші права (на 2 роки) і мають замінити їх на постійні. А також водії, документ яких втрачений або пошкоджений. До речі, громадяни мають доступ до "Дії" навіть без світла та Інтернет-зв'язку. Якщо електроенергія буде відсутня, але зберігатиметься мобільне покриття, то сервіс працюватиме.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Дія анонсувала нову послугу, яка спростить життя українцям. Також ми повідомляли, що у 2023 році в "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.