Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держслужбовці масово йдуть з посад: платять не ті гроші, як хотілося

В Україні збільшується кількість людей, які залишають держслужбу та переходять працювати у недержавний сектор

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці звільняються з держслужби через скорочення зарплат

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Падіння економіки на фоні повномасштабного вторгнення російської армії в Україні призвело до різкого скорочення робочих місць та кризи на ринку праці. При чому зарплати зменшувалися не лише в українців, які працювали у приватному секторі, а у громадян, які перебувають на держслужбі.

Так, за інформацією видання Економічна правда, з початку 2023 року більшість працівників в органах виконавчої влади не отримують надбавки від держави.

Зазначається, що з січня чиновники отримують лише зарплати: надбавками компенсують тільки сплачені податки (близько 20% від ставки). Зазначається, що надбавки, наприклад за інтенсивність праці, вислугу років або науковий ступінь, можуть становити до 70% від зарплати, яку чиновник отримує "на руки". Скасування цих виплат серйозно вплинуло на заробіток держслужбовців.

Як знизилися зарплати

За інформацією журналістів, у Міністерстві фінансів видатки на фонд оплати праці у 2023 році скоротиться на 10% – до 425,47 млн грн.

Для Міністерства економіки цифра зменшиться на 8% до 431,3 млн грн. Інші відомства теж відчують нестачу фінансування. Наприклад:

  • МЗС – видатки на фонд оплати праці скоротяться на 10% до 275,6 млн грн;
  • МОЗ – на 23% до 115,6 млн грн;
  • Мінцифри – на 9% до 173,7 млн грн.

Ситуація призводить до того, що громадяни залишають державну службу у пошуках ліпшого заробітку.

За даними Нацагентства з питань держслужби, у січні-березні 2023 року роботу у центральних органах виконавчої влади, судах та місцевих адміністраціях залишили майже 10,5 тис. працівників. Їм на заміну прийшли 9,9 тисячі людей.

Зазначається, що на початку минулого року у державному секторі вакантними були понад 32 тисячі з понад 207 тис. посад. Натомість вже за перші місяці 2023 року кількість вакансій перетнула позначку у 35 тисяч.

Відомо, що багато колишніх чиновників знайшли себе у недержавному секторі, де працюють за гранти у тих же сферах. Відповідальність там набагато менша, а завантаженість та зарплати — вищі.

Раніше ми розповідали, які зарплати під час війни отримують депутати Верховної Ради. Також ми писали, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.