Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть встановити надбавки держслужбовцям – кому та скільки

Пропозицію внесли у Верховну Раду лише 12 червня, але в разі прийняття положення стосуватимуться всіх випадків з 24 лютого 2022 року

Фото: gp.gov.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Прокурорам хочуть встановити надбавки до зарплати

Фото: gp.gov.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Деякі народні депутати запропонували встановити надбавки прокурорам, які працюють у небезпечних зонах – районах проведення бойових дій. Також їм хочуть виплачувати одноразову грошову допомогу в конкретних випадках.

Про це йдеться в законопроєкті №9380.

Документ внесли до ознайомлення лише 12 червня поточного року, тож до його потенційного прийняття чекати ще довго. Але одним з важливих пунктів ініціативи є зворотна дія закону, тобто його положення можна буде застосовувати до випадків, що сталися після 24 лютого 2022 року, а не лише з часу набуття чинності.

В пояснювальній записці вказано, що прокурори на рівні з рятувальниками та іншими працівниками правоохоронних органів з початку повномасштабного вторгнення працюють на територіях активних бойових дій. Тож для них повинні існувати надбавки до заробітної плати за виконання повноважень з небезпекою для життя та здоров’я.

Передбачено такі зміни до ЗУ "Про прокуратуру":

  • надбавки в розмірі 50% посадового окладу за безпосередню участь у проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальних провадженнях;
  • право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті), інвалідності чи втрати працездатності без встановлення інвалідності, якщо ці стани виникли внаслідок роботи у районі ведення воєнних дій.

Тож якщо законопроєкт ухвалять у поточному вигляді, тоді прокурорам належатимуть надбавки та грошове забезпечення, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Скільки отримують рятувальники

Можна провести аналог з працівниками рятувальних служб, які від початку війни працюють у небезпечних зонах. Це одна з найризикованіших професій, тож не дивно, що її представникам встановили вищу мінімальну зарплатню та надбавки. З 1 лютого 2023 року щомісячне фінансове забезпечення рятувальників (осіб рядового та начальницького складу ДСНС) не може бути нижчим 17 тис. грн.

Також дохід складається з різних одноразових премій, виплат за збереження державної таємниці, надбавок за вислугу років або робочий стаж, доплат за особливі досягнення та діяльність у віддалених і небезпечних районах. Щодо останнього, то розмір становить 100% посадового окладу. Як правило, такі суми належать співробітникам бойових підрозділів.

До всього, додаткове грошове забезпечення у розмірі 20% окладу виплачують співробітникам, які хочуть освоїти додаткову спеціальність, необхідну в роботі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплату вчителя в Україні й розповідав, які доплати та надбавки отримують педагоги у 2023 році. Також ми повідомляли, яка професія стане однією з найпрестижніших в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.