Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не відповідають реальності? Що відбувається із зарплатами українців

Нацбанк провів огляд на те, як відбуваються темпи збільшення заробітних плат населення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зарплати зростають, але повільніше інфляції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається складна ситуація з доходами домогосподарств від оплати праці в приватному секторі. Наразі відбувається несистематичне підвищення зарплат, які часто не перекривають інфляцію.

Про це свідчать дані Макроекономічного та монетарного огляду НБУ.

Як змінилися зарплати українців

Роботодавці збільшили розмір номінальної зарплати через посилення попиту на робочу силу та брак кваліфікованих працівників. Також важливу роль в підтримці доходів домогосподарств грають виплати з бюджету. Однак, в НБУ вважають, що через значну невизначеність ситуація з доходами від оплати праці залишається складною.

Показники оцінки доходів українців
Показники оцінки доходів українців
Фото: Скриншот: Pro Гроші

В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій провели опитування, яке свідчить про те, що у I півріччі 2023 року більшість підприємств (59%) не змінювали рівень зарплат своїх працівників. Також серед опитаних підприємств:

  • 34% з початку року збільшили розмір номінальної зарплати на 12%;
  • 14% лише планують підвищити зарплату до кінця 2023 року;
  • 40% не планують переглядати розмір оплати труда;
  • 46% залишаються невизначеними.

Показник зростання зарплати за галуззю промисловості з початку 2023 року
Показник зростання зарплати за галуззю промисловості з початку 2023 року
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що відбувається на ринку праці

Ринок праці залишається динамічним і нестабільним. За даними НБУ, у серпні економіку підтримували активні польові роботи зі збирання врожаю ранніх зернових та олійних.

Грошова підтримка з бюджету для відновлення інфраструктури та реалізації оборонних замовлень сприяла активному розвитку будівельних проєктів та пожвавленню в промисловому секторі. Також важливий внесок у цей процес внесли торгівля та перевезення товарів.

"Кількість вакансій надалі зростала, що лише частково пов'язано із сезонністю. Водночас кількість резюме дещо знизилася, що могло відображати як відновлення зайнятості українців, так і стиснення пропозиції робочої сили, зокрема через міграцію та мобілізацію", – йдеться в огляді.

Опитування також свідчить про подальше посилення диспропорцій на ринку праці. У липні 38% респондентів, опитаних Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, вказали на нестачу кваліфікованих працівників, тоді як у квітні цей показник становив 31%.

В Україні хочуть збільшити розмір мінімальної зарплати

Під час повномасштабної війни фінансовий стан багатьох українців погіршився, при цьому мінімальна зарплата залишилася незмінною з 1 січня 2023 року. Проте Міністерство фінансів планує її підвищити:

  • з 1 січня 2024 року – 7 100 грн;
  • з 1 липня 2024 року – 8 000 грн;
  • з 1 січня 2025 року – 8 370 грн;
  • з 1 січня 2026 року – 8 956 грн.

Обсяг видатків на оплату праці працівників державних органів на 2024 рік залишиться без змін, за винятком сектора безпеки та оборони. Точний обсяг мінімальної заробітної плати на 2024 рік буде визначено після подання урядом проєкту державного бюджету до 15 вересня 2023 року.

Раніше ми повідомляли, як штучний інтелект змінить ринок праці. Також ми писали, скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.