Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретні виплати: на які суми розраховувати українкам

Зазначається, що допомога у зв’язку з вагітністю та пологами — це обов’язкова виплата, яку отримує кожна жінка під час надання спеціального лікарняного

Фото: Unsplash

Декретні виплати 2023

Фото: Unsplash

Вагітність є складним та важливим етапом життя багатьох жінок. Деякі з них користуються послугами сурогатних матерів. Але ті, що самостійно виношують дитину, потребують допомоги та підтримки, зокрема фінансової. В Україні передбачені певні декретні виплати.

Про це розповідають Факти ICTV.

Що таке допологові виплати та як їх отримати

У 2023 році декретні виплати отримуватимуть від Пенсійного фонду України. Раніше їх виплачував Фонд соціального страхування.

Отримати виплати можуть як працевлаштовані жінки, так і безробітні.

Зазначається, що жінка, яка працює, отримає допомогу у розмірі 100% середньої заробітної плати за рахунок коштів Пенсійного фонду України за весь період декретної відпустки.

"В Україні жінки, що працюють, під час виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, отримують відповідну допомогу. Підставою для її призначення є листок непрацездатності (е-лікарняний), сформований на підставі медичного висновку та відкритий медзакладом, у якому жінка перебуває на обліку", – наголошують у ПФУ.

Е-лікарняний зазвичай видається з 30 тижнів вагітності. Винятком є жінки, які є постраждалими внаслідок катастрофи на ЧАЕС — вони можуть піти в декретну відпустку з 27 тижнів вагітності.

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у 2023 році може тривати:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Саме ця кількість днів оплачується вагітній жінці, яка йде у декретну відпустку. Враховуються також святкові та неробочі дні, щорічна відпустка тощо.

Наголошується, що право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (зокрема й неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • жінки з-поміж військовослужбовиць Збройних сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки;
  • жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства;
  • жінки, зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні;
  • жінки, що не працюють;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординаторки, студентки вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних закладів;
  • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, що не сплачували страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Для жінок, які не працюють, розмір декретних виплат встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Коли виплачують декретні

Листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами передається роботодавцю.

Далі комісія з соціального страхування місця вагітної ухвалює рішення про призначення допомоги, бухгалтер здійснює розрахунок, оформлюється та подається до ПФУ відповідна заява-розрахунок.

Наголошується, що документи для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розглядаються не пізніше як протягом трьох робочих днів з дня їх надходження (через 7 днів після відкриття лікарняного).

Кошти надходять на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів після здійснення фінансування.

Після того як роботодавець отримав кошти від ПФУ, він має здійснити виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Який розмір декретних виплат

Розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами має компенсувати 100% середньої заробітної плати жінки.

Крім того, сума декретних із розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

"Порядок обчислення середньої заробітної для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, зокрема декретних виплат, здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 26.09.2001 № 1266 Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (зі змінами)", – наголошують у ПФУ.

А також розмір виплат не може бути менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році:

  • максимальний розмір допомоги для жінок, що працюють – 100 500 грн на місяць;
  • мінімальний для жінок, що працюють – 6 700 грн на місяць.

Що стосується жінок, які не працюють, то у 2023 році прожитковий мінімум для працездатних осіб у розрахунку на місяць становить 2 684 грн.

Тому розмір декретних для жінок, які не працюють, становить в місячному розмірі – 671 грн.

Які ще виплати зараз можуть отримувати жінки

Ми вже писали раніше, що благодійний фонд Mama Moya надає грошову допомогу жінкам, які опинились у складних життєвих ситуаціях через повномасштабне вторгнення.

Допомогу можуть такі жінки: житло яких було пошкоджено або знищено через війну; чоловіки та/або діти та/або батьки яких проходять службу у ЗСУ, силах територіальної оборони та добровільних угрупованнях у зоні проведення бойових дій; чоловіки та/або діти яких загинули на території активних бойових дій; чоловіки та/або діти та/або батьки яких оголошені померлими або визнані безвісти зниклими внаслідок війни.

Ми вже писали раніше, кому відкрили реєстрацію на нову фінансову допомогу. Також ми пояснювали, як зміняться соціальні виплати у листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.