Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тарифи та соціальні виплати: до чого готуватись українцям в листопаді

Розповідаємо, як зміняться тарифи, пенсії та інші соціальні виплати в листопаді 2024 року

Фото: УНІАН

Як зміняться тарифи, пенсії, субсидії в наступному місяці

Фото: УНІАН

В листопаді на українців чекає ряд змін в соціальній сфері. Пенсії підвищувати не будуть, але зміняться надбавки за віком, а також у зв'язку з початком опалювального сезону почнуть діяти нові субсидії.

Про те, до чого готуватись українцям в наступному місяці, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Більшість тарифів на комунальні послуги не зміняться через мораторій на час дії воєнного стану та ще пів року після його закінчення. Тарифи на опалення, розподіл газу, гарячу воду залишаються на довоєнному рівні. Вартість водопостачання та водовідведення влітку хотіли підвищити на 30%, але цього так і не відбулося.

Вартість електроенергії для населення підвищили до 2,64 грн/кВт-год у червні, подальшого підвищення не планується. Також українці можуть зекономити на до 50% у нічні години, якщо в них встановлені двозонні лічильники. Вартість газу до кінця опалювального сезону підвищувати також не будуть, а найбільший постачальник блакитного палива "Нафтогаз" зафіксував її на рівні 7,96 грн/куб.м.

В Україні почали діяти нові субсидії. Громадянам, які отримували субсидію в вересні або яким була призначена нульова субсидія, орган Пенсійного фонду нарахував пільгу автоматично. А ті хто хоче отримати допомогу від держави, але не отримував субсидію влітку або їм було відмовлено в призначенні пільги на неопалювальний період, можуть звернутись за призначенням субсидії. Заяву потрібно подати до 30 листопада 2023 року, в такому випадку пільгу нарахують з жовтня.

Подати заяву на отримання субсидії можна:

  • звернувшись особисто до органів ПФУ;
  • відправити документи поштою;
  • завітавши в органи місцевої влади;
  • в ЦНАПах;
  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду;
  • на порталі "Дія";
  • через мобільний додаток ПФУ.

Пенсії цьогоріч підвищувати не планують, наступна індексація відбудеться в березні 2024 року. Доплату в листопаді отримають лише пенсіонери, які досягли певного віку:

  • 570 грн — від 80 років;
  • 456 грн — 75-79 років;
  • 300 грн — 70-74 років.

Щоб отримати доплату за понаднормовий стаж, набутий після досягнення пенсійного віку, необхідно особисто звернутись до органів ПФУ.

Нові правила виплат ВПО

Влітку уряд продовжив виплати внутрішньо переміщеним особам до кінця січня 2024 року. Ще на пів року виплати можуть продовжити, якщо родина має низький дохід та має в складі:

  • троє та більше неповнолітніх дітей;
  • осіб пенсійного віку;
  • людей з інвалідністю.

Для українців, які вперше звернулись по допомогу для внутрішньо переміщених осіб, з 1 листопада 2023 виплати надаватимуться одразу на всю родину. Кошти буде отримувати одна особа зі складу сім'ї у розрахунку на всіх членів родини. Розмір виплат не змінився — 3 тисячі грн отримуватимуть діти та особи з інвалідністю, а інші категорії ВПО по 2 тисячі грн.

Раніше ми писали, як зміняться пенсійні виплати за інвалідністю, а також яку фінансову допомогу отримують громадяни з інвалідністю у результаті катастрофи на ЧАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.