Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захистіть себе та дитину – як правильно укласти договір про сурогатне материнство

За словами експерта, необхідно враховувати, що даний процес доволі складний, а тому важливо врахувати всі деталі

Фото: pexels

В Україні є певні обмеження щодо сурогатного материнства

Фото: pexels

В Україні деякі люди з різних причин можуть користуватися послугами сурогатної матері. Однак не всі памʼятають про "підводні камені". Саме для того, аби їх уникнути, треба відповідально підійти до договору, який має бути складений відповідно до законодавства України.

Про це розповідає адвокат Роман Сулик.

На що варто звернути увагу

Законодавство. Українське законодавство містить певні обмеження щодо сурогатного материнства. Не варто забувати про такі важливі аспекти, як вимоги до віку сурогатної матері та обмеження щодо громадянства батьків.

Умови договору. Він має бути максимально докладним. У даній ситуації помилкою може бути навіть недостатньо деталізований опис обов’язків сторін, зокрема, стосовно медичного обстеження, харчування, вагітності, пологів, подальшої долі дитини тощо.

"Необхідно чітко визначити, які процедури мають бути виконані і як вони будуть фінансуватися", – говорить експерт.

Відшкодування. Треба детально зробити опис фінансового відшкодування для сурогатної матері. Договір має включати витрати, пов’язані з вагітністю, а також допомогу на обслуговування сурогатної матері після пологів.

"Також важливо визначити, як будуть проводитися фінансові операції та контроль за ними", – додає адвокат.

Відомості про дитину. Не забувайте прописати правила щодо доступу сурогатної матері до дитини.

Конфіденційність. Це для того, аби особисті дані та інформація про угоду не розповсюджувалися.

Строки. Не уточнення строків дії договору та порушення умов може призвести до непорозумінь. Договір має включати визначення строків та процедури для вирішення конфліктів.

Крім того, необхідно враховувати, що сурогатне материнство – це складний процес. Саме тому під час нього можуть виникати непередбачувані обставини. Договір теж це має мати в собі управління такими ситуаціями, включаючи зміни умов договору при згоді всіх сторін.

Декретна відпустка піддалася апгрейду

Раніше ми розповідали про те, що вагітним жінкам, за відсутності медичних протипоказань та за власним бажанням, надаватиметься можливість піти у відпустку через вагітність раніше, ніж за 70-90 днів до зазначеної дати пологів.

До того ж українкам пропорційно збільшуватимуть післяпологову частину відпустки. Виходить, якщо вагітні жінки оформлять декретну відпустку раніше, то післяпологова частина відпочинку не зміниться у негативний бік.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали про певний апгрейд грошової допомоги на дітей та вагітним жінкам – як хочуть нараховувати виплати. Також читайте про те, чи можливо розлучитися під час вагітності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.