Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Даремна трата грошей: яка послуга в Ощадбанку може не виправдати очікувань

Співробітниця банку взяла кошти за послугу перевірки готівкової валюти, яка в результаті виявилася з дефектами

Фото: Ощадбанк, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Ощадбанку заплатив за неякісну перевірку банкнот

Фото: Ощадбанк, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Ощадбанку звернувся до каси відділення в Умані, щоб перевірити валюту на наявність дефектів. Працівниця здійснила процедуру сортування, взяла кошти за послугу. Але згодом серед купюр виявилися зіпсовані.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком VyacheslavUman, розповів про некомпетентність співробітників Ощадбанку. Він потребував сортування готівкової валюти на справжні та цілі банкноти, тож замовив у відділенні послугу виявлення пошкоджених купюр, які не приймаються в касі чи приймаються з уцінкою.

За словами працівниці, перевірка коштувала 1 грн за банкноту. Тож клієнт передав гроші, серед яких виявили чотири неякісні купюри. Їх замінили на нові. Касирка пофасувала суму по 10 000 грн і 5 000 грн, заклеїла стрічкою, віддала чоловіку. Він оплатив послугу та покинув відділення.

Але після огляду вдома знайшов чотири пописані купюри, а також шість – з надривами та потертостями. Наступного дня у відділенні йому сказали, що такі гроші банк не приймає, навіть з уцінкою.

"Я запитав, навіщо взяли кошти за перевірку та чому це зробили неякісно? У відповідь – недогледіли, і розвели руками, що нічого зробити не можуть. Оператор взагалі сказав, що такої послуги Ощадбанк не надає", – уточнив чоловік.

У коментарях до скарги клієнту відповіли, що перевіряти купюри в банку немає сенсу, тим паче платити за це, бо на огляд однієї банкноти потрібно близько хвилини, а пропустити дефект дуже легко. Проблема в тому, що більшість грошей старше 10 років мають сліди користування. Їх бачить нова УФ-лампа, тоді як посаджена – ні.

Які банкноти зобов’язані приймати каси банків

Фінансові установи України повинні послуговуватися постановою НБУ № 50-0006/6961, де визначено ознаки старих купюр, які не суперечать обміну та заміні. В касі клієнтам не можуть відмовити взяти валюту, якщо вона має:

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи до трьох штук довжиною до 3 мм кожен;
  • отвори та проколи не більше чотирьох штук діаметром до 1 мм кожен;
  • відбитки штампів/печаток, написи, видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм².

Раніше сайт Pro Гроші писав, що оформити "Картку киянина" буває проблемно та розповідав, що можуть не зробити в Ощадбанку. Також ми повідомляли, що клієнти Ощадбанку не мають доступу до банкоматів у відділеннях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.