Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни за грошові перекази зміняться: скільки потрібно буде платити з 1 серпня

Тарифи за платежі через термінали можуть зрости вже у перший день останнього місяця літа

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість платежів через термінали може зросте на кілька гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, Національний банк України з 1 серпня 2023 року запроваджує обов'язкову умову, яка передбачає введення та верифікацію номера мобільного телефону під час поповнення карток через термінали самообслуговування. Через це тарифи за платежі через термінали ймовірно теж зростуть.

Як пояснив СЕО торгової мережі City24 Дмитро Гриша, власники терміналів змушені піти на такий крок, аби покрити витрати на зв'язок.

"Вартість платежів для клієнтів може зрости на кілька гривень. Якщо раніше розмір комісії був 12 гривень, то може підвищитися до 13-14", — припустив Гриша.

За його словами, відправляти смс-повідомлення з платежу — це великі витрати для бізнесу.

"Особливо, якщо врахувати ще й інші витрати: купівля та обслуговування серверів, додаткове обладнання, моніторинг транзакцій", — розповідає він.

Остаточного рішення щодо перегляду тарифів ще немає. Однак, на думку Гриши, розмір комісії усе ж таки збільшиться. Подорожчання торкнеться усіх основних платежів у терміналах.

Як зміниться переказ грошей з 1 серпня

Транзакцію через термінал підтвердять лише через мобільний телефон платника. Тобто останньому доведеться дотримуватись наступних інструкцій:

  • ввести номер мобільного телефону на екрані ПТКС (програмно-технічного комплексу самообслуговування – так званого термінала);
  • одержати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);
  • ввести на екрані термінала одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримати квитанцію.

Лише після цього грошове поповнення зарахують. Але такий моніторинг діятиме далеко не для усіх операцій.Так, без верифікації можна буде:

  • оплачувати комунальні платежі (квартплату та комунальні послуги, стаціонарний телефонний зв’язок, телебачення, електроенергію, газ, інтернет, охорону);
  • оплачувати квитки для залізничних перевезень (включаючи приміські);
  • оплачувати проїзд у міському та приміському транспорті (включаючи оплату електронних квитків для проїзду у такому транспорті);
  • оплачувати проїзд у маршрутках;
  • поповнювати проїзні та транспортні картки для проїзду у міському та приміському транспорті;
  • сплачувати податки, штрафи, адміністративні послуги, збори та інші платежі до бюджету.

Раніше ми розповідали, коли в Україні змінять облікову ставку. Також ми писали, чому українські банки можуть оштрафувати до 50 млн гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.