Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф до 50 млн гривень: за що НБУ посилив покарання для українських банків

Фінансовим установам доведеться слідкувати за порушеннями, аби не натрапити на великі штрафні санкції

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банки сильніше штрафуватимуть за порушення у сфері ПВК/ФТ

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

24 червня набрали чинності зміни, внесені НБУ щодо застосування штрафів до банків. Мова про порушення у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом (ПВК/ФТ).

Про це йдеться на офіційному сайті Національного банку України.

Загалом НБУ посилив покарання за ці порушення шляхом збільшення штрафів. Наприклад, якщо фінустанову викриють в недотриманні вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо управління ризиками, то розмір штрафу становитиме до 50 млн грн. За невідповідність внутрішньої документації з питань ПВК/ФТ доведеться заплатити до 1 млн грн. Інші штрафи включають:

  • неналежна перевірка клієнтів – до 50 млн грн;
  • порушення в питаннях платіжних операцій/переказів коштів – до 10 млн грн;
  • встановлення необґрунтованого рівня ризику клієнтам, які є РЕР (політично значущими особами), вжиття неналежних заходів відповідно до категорії ризику – до 10 млн грн.

Нацбанк не оминув стороною штрафи за порушення валютного законодавства. За суттєві недотримання вимог, зокрема, щодо торгівлі іноземною валютою, проведення розрахункових операцій, переказу валютних цінностей тощо, розмір санкції буде до 1 млн грн.

Якщо ж банк не здійснює аналіз і перевірку документів про валютні операції, то повинен заплатити до 1% від суми свого зареєстрованого статутного капіталу. Всі інші несуттєві порушення караються штрафом до 400 000 грн.

НБУ пом’якшив валютні обмеження

З 16 червня українцям дозволили відправляти кошти за кордон для покриття заборгованостей по кредитах і позиках. Мова лише про ті борги, які мають гарантію від міжнародної фінансової організації. Або ж якщо їх надали за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

Відомо, що громадяни зможуть здійснювати валютні транзакції відповідно до термінів повернення запозичених коштів, визначених умовами договору. Передбачається, що пом’якшення дозволить збільшити приплив капіталу в Україну, бо з огляду на повернення позик будуть нові обсяги надходжень кредитних сум.

Іншими словами, міжнародні компанії продовжуватимуть фінансувати відновлення української економіки, надаючи фізичним і юридичним особам кредити на провадження підприємницької діяльності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк встановив правила обміну валют і розповідав, які купюри прийматиме фінустанова. Також ми повідомляли, що НБУ відновлює перевірки банками стану заставного майна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.