Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому українцям можуть не оплатити лікарняний – у ПФУ назвали чотири причини

Пенсійний фонд може не прийняти заяву-розрахунок від роботодавців за певних умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати лікарняних деяким українцям можуть не здійснити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб отримати фінансування для оплати лікарняних, роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду. Однак у деяких випадках така заява може бути відхилена.

Про це повідомили у пресслужбі ПФУ.

У електронній заяві-розрахунку повинна бути інформація про суми коштів, нараховані застрахованим особам. Проте через помилки таку заяву можуть відхилити.

В заявах-розрахунках, які подаються за е-лікарняними, найчастіше зустрічаються такі помилки:

  • неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
  • не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);
  • є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

За яких умов українцям можуть не виплатити лікарняні

Роботодавець може відмовити найманому працівникові у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином. У всіх інших випадках така відмова незаконна.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець в коментарі Pro Гроші пояснив, що лікарняні українцям виплачують на підставі документів, які надаються працівнику і містяться у відповідній базі даних.

Що стосується відмови від виплат, звичайно, вони незаконні. Бо саме законом передбачена обов'язковість здійснення зазначених виплат. Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише, якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Експерт зазначив, що в інших випадках підстав не здійснювати виплату лікарняних немає. У разі, якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, юрист радить спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат. У разі, якщо роботодавець не реагує на цю вимогу – звертатися до суду щодо примусового стягнення виплат.

Раніше ми писали про те, що ФОПи можуть отримати лікарняні, але за певних умов. Також ми пояснювали, чи можуть ВПО отримати лікарняні та декретні, якщо роботодавець в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.