Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це можливо – успішна модель сімейного бюджету, яка працює для всіх

Наставник з власних фінансів розповів найуспішнішу модель сімейного бюджету

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Всі витрати треба розділити між подружжям

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Успішна модель сімейного бюджету цілком можлива. Її самостійно можуть створити більшість людей. Однак для цього необхідно дотримуватися кількох правил.

Про це сайту Pro Гроші розповів наставник з власних фінансів Ілля Постоєнко.

Для створення такої моделі потрібно розрізнити необхідні витрати родини, які треба розділити між подружжям. Наприклад, оплату житла, дитсадка/школи, купівлю продуктів.

Більшість людей ці витрати розділять навпіл. Це цілком логічно. Однак в когось з пари дохід може бути більший і тому виникає питання: "Як правильно тоді розділити фінансові витрати?".

Найуспішнішою моделлю сімейного бюджету є відсоткове співвідношення, що дорівнює доходам пари.

Отже, якщо ваші доходи різняться у 2 рази – то і внески в сімейний бюджет мають різнитися так само. Тоді вага такого внеску в бюджет, відносно доходу, буде однаковою.

Що потрібно зробити перед тим, як завести сім’ю

Точно створити свій фінансовий фундамент. Він може бути як у вигляді свого житла, так і в певному накопиченому капіталі. Адже проміжок з 20 до 30 років дуже важливий, щоб створити "трамплін" в подальше життя, – стверджує експерт.

Однак деякі люди замислюються над цим досить пізно. Замість планування та накопичення вони весь свій час проводять на вечірках та на низькооплачуваних роботах.

Деякі люди саме в цей час розвиваються, досягають якихось результатів або створюють власний бізнес. Виходить, що у другому стані будувати сім’ю буде спокійніше.

Хто має купувати продукти в сімʼї?

Раніше ми вже вам розповідали, що насправді питання "Хто повинен купувати продукти?" є трішки глибшим. Адже воно виникає як наслідок основного питання – "Формування сімейного бюджету", каже фінансова планерка Ульяна Гринчевська.

Сім’я може вести спільний бюджет. Це у тому випадку, коли двоє в сім’ї працюють та разом планують короткострокові та довгострокові цілі. Всі зароблені в сім’ї гроші вважаються спільними, а отже і витрати на продукти також.

Бувають випадки, коли сім’я веде роздільний бюджет. Тобто, кожен має свої окремі доходи й свої витрати. Пара може домовитися, хто за що буде фінансово відповідати. Наприклад, чоловік оплачує комунальні послуги, а дружина продукти, – додає експертка.

Виходить, що правильної відповіді на дане питання просто не існує. Найкращим варіантом буде, коли пара на старті своїх стосунків домовиться про те:

  • хто та за що буде відповідати;

  • у кого які є очікування від спільного ведення бюджету;

  • чи кожному буде комфортний той чи інший тип ведення бюджету.

Давши відповіді на ці короткі питання у вас буде більше взаєморозуміння та ефективніший сімейний бюджет.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.