Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова дилема – хто має купувати продукти в сімʼї та платити за них

Щоб дати чітку відповідь на дане питання, треба розглянути декілька варіантів ведення сімейного бюджету

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Сім’я може вести спільний бюджет

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці лише починають опановувати фінансову культуру. Тому людей цікавлять питання про те, як збільшити свій сімейний бюджет, як його правильно вести та хто в сімʼї має за нього відповідати, а отже і купувати продукти.

Про це сайту Pro Гроші розповіла фінансова планерка Ульяна Гринчевська.

Щоб дати чітку відповідь на дане питання, треба розглянути декілька варіантів:

  • В сім’ї чоловік та дружина разом працюють та заробляють. Це найкраща ситуація для сім’ї, стверджує експертка. Адже разом заробляють, разом планують свій бюджет, разом витрачають на продукти, комунальні послуги тощо.
  • В сім’ї працює та заробляє лише чоловік. Така ситуація часто може виникати в молодих сім’ях, коли дружина перебуває в декретній відпустці або з інших причин не працює. В такому випадку чоловік зароблені кошти витрачає на всю сім’ю.
  • В сім’ї працює та заробляє лише жінка. В Україні така ситуація спостерігається нечасто. Якщо пара чекає дитинку, але жінка заробляла більше за чоловіка, то логічним може бути рішення обох, що жінка продовжує працювати, а чоловік буде тимчасово в декретній відпустці. В такій ситуації всі витрати будуть здійснюватися з бюджету дружини, в тому числі й покупка продуктів.

Хто ж має купувати продукти?

Насправді питання "Хто повинен купувати продукти?" є трішки глибшим. Адже воно виникає як наслідок основного питання – "Формування сімейного бюджету", каже фінансова планерка.

Сім’я може вести спільний бюджет. Це якраз наш перший випадок, коли двоє в сім’ї працюють та разом планують короткострокові та довгострокові цілі. Всі зароблені в сім’ї гроші вважаються спільними, а отже і витрати на продукти також.

Бувають випадки, коли сім’я веде роздільний бюджет. Тобто, кожен має свої окремі доходи й свої витрати. Пара може домовитися, хто за що буде фінансово відповідати. Наприклад, чоловік оплачує комунальні послуги, а дружина продукти, – додає експертка.

Немає правильної відповіді на дане питання. Найкращим варіантом буде, коли пара на старті своїх стосунків домовиться про те:

  • хто та за що буде відповідати;
  • у кого які є очікування від спільного ведення бюджету;
  • чи кожному буде комфортний той чи інший тип ведення бюджету.

Давши відповіді на ці короткі питання у вас буде більше взаєморозуміння та ефективніший сімейний бюджет.

Як позбутися залежності від імпульсивних покупок

Раніше ми вже розповідали про те, як побороти бажання купити непотріб. Аби не стати жертвою маркетингу та вести ефективне бюджетне планування, варто перед кожною дією, пов’язаною з витратами, поставити собі кілька запитань і відповісти чесно.

  1. Чи я буду використовувати цю покупку регулярно?
  2. Чи все я маю, щоб використовувати цю річ?
  3. Чи поєднується річ з іншими в моєму гардеробі/домі?
  4. Якщо я це куплю, то почуватимуся некомфортно?
  5. Якщо я нікому не покажу і не розповім про покупку, її ніхто ніколи не побачить – чи потрібна вона в цьому випадку?

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.