Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут вдарить по долару? Що буде з курсом, якщо зникне світло

В Україні не виключають ймовірності того, що блекаут може тривати від 5 до 10 діб

Колаж: Pro Гроші

Українців попередили, що буде з доларом при блекауті

Колаж: Pro Гроші

За умови тривалого блекауту на ринку валют можуть виникнути певні зміни, які супроводжуватимуться зниженням курсу долара.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Він прогнозує, що в разі блекауту, який може тривати від 5 до 10 діб, ймовірне незначне зміцнення гривні.

Відповідно курс долара може знизитися максимум на 2-3%. Головна причина такого зміцнення національної валюти полягатиме у збільшеному попиті на готівку. Розуміємо, що за блекауту "цінність" готівкової гривні значно зросте.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Водночас експерт переконаний, що вже після стабілізаційних заходів та поновлення енергопостачання, курс долара може повернутися до рівня 40-41 гривень за долар.

Як здійснюватимуть обмін валют під час блекауту

В НБУ попередили, що банківська система не припинятиме роботу навіть за умов жорсткого і тривалого блекауту. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочена. При цьому українці зможуть звернутися в чергові відділення, які будуть розгорнуті у кожному місті. Дізнатися адресу такого відділення, за відсутності інтернету та зв'язку, можна на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту.

Відповідно, у разі гострої потреби, у таких відділеннях можна буде обміняти валюту.

Фінансова експертка Віра Фостяк в коментарі Pro Гроші пояснила, що купити чи продати долар можна буде також в обмінниках, які заживлені від генераторів. При цьому клієнту обов'язково мають видати довідку про здійснення валютообмінної операції. Але якщо термінал не працює, то цього зробити не зможуть. Тому щоб перестрахуватися, краще дочекатися світла, а обмін валюти слід здійснювати лише легальним способом з усіма документами.

Що буде з доларом до кінця року

Експерти розходяться у прогнозах. На думку Германа Марченка, впродовж грудня курс долара може деякою мірою зрости, орієнтовно на 3-4%, сягнувши позначки у 43 гривні за долар.

Натомість фінансовий аналітик компанії RoboForex Андрій Гойлов прогнозує, що до кінця року курс гривні щодо іноземних валют навряд чи суттєво відійде від поточних значень.

Економіст і аналітик центру "Об’єднана Україна" Олексій Кущ також вважає, що найближчого місяця суттєвих змін на валютному ринку не буде.

Раніше ми розповідали про те, що банки готуються до тривалого блекауту терміном до 10 днів та пояснювали, як вони працюватимуть. Також ми розповідали, що буде з доларом у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.