Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покращення не буде? Чого чекати від курсу долара і цін українцям до кінця року

Комунальні тарифи зафіксовані, тому тут зростання не буде, а от деякі продукти можуть піднятися в ціні

Колаж: Pro Гроші

Інфляція буде зростати

Колаж: Pro Гроші

В Україні курс гривні до долара протягом наступних двох місяців буде більш-менш стабільним. Однак ціни до кінця року будуть рости. Особливо вартість підніметься на соціальні товари та послуги.

Про те, чого чекати від курсу долара та цін, сайту Pro Гроші розповів економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Що з валютою

Станом на 25 жовтня офіційний курс долара в Україні зафіксований Національним банком і становить 36,56 грн/долар. У банках це 39,85 грн/дол. (купівля) та 40,60 грн/дол. (продаж). Не надто відрізняється ситуація на чорному ринку – 39,93 грн/дол. та 40,15 грн/дол. відповідно.

Курс наступні два місяці буде стабільний. Цьому сприятиме міжнародна фінансова допомога від західних країн. Тому понад 42-43 грн за долар курс далі рости не буде.

Міжнародна допомога, яка надається в доларах та євро, стабілізує валютні резерви Національного банку і, відповідно, внутрішній валютний ринок. Тому в принципі девальвація ще буде, але повільна. Не буде різких якихось рухів. Тобто, можна брати курс 40 гривень за долар і чекати, що девальвація буде в межах 5%, – запевняє експерт.

Що буде з цінами

Рівень інфляції поступово зростатиме. Адже, наприклад, у вересні цього року вона прискорилась до 24,6% у річному вимірі. У місячному вимірі відносно серпня ціни зросли на 1,9%.

До кінця року Україна досягне приблизно 30% інфляції.

В принципі ціни будуть зростати, найбільше це буде стосуватися соціальних товарів та послуг. Комунальні тарифи зафіксовані, тому тут зростання не буде. Ціни на пальне теж більш-менш на врівноваженій точці знаходяться. А от продукти, наприклад, овочі, можуть дорожчати через енергетичний фактор. Хліб, м'ясо і таке інше, – зауважив аналітик.

Витрати українців збільшаться до кінця року, однак доходи у більшості людей рости не будуть.

Чому ціни підіймають?

Раніше ми писали, що р акетні обстріли Росією – головний чинник зміни цін. Руйнування інфраструктури ускладнює роботу підприємств, адже їм треба тепер не просто виживати, але й утримувати штат, проводити закупки тощо.

Також створення штучного дефіциту впливає на збільшення суми в чеках. Так сталося з яйцями:

  • ціни підвищили;
  • товар розкупили;
  • виробники додали до вартості ще пару відсотків.

За прогнозами НБУ, до кінця року інфляція в Україні зросте до 30%.

Раніше ми розповідали, скільки зараз коштують сири та ковбаси у супермаркетах. Також ми писали, як змінились ціни на рибу в магазинах. Більше про ціни на продукти читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.