Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не доларом єдиним: які іноземні валюти дають найбільший прибуток

Розбираємось, де точно не треба тримати гроші під час війни і які валюти можуть зберегти ваші гроші не гірше долара

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не лише долари можуть захистити заощадження

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар вже багато років є найпопулярнішою іноземною валютою серед українців. Американські гроші купують у готівці, а також кладуть на депозити та геть забувають про те, що свої заощадження краще диверсифікувати, тобто розділяти і вкладати у різні напрямки для зменшення ризиків.

Окрім долара, у світі існує близько 180 грошових одиниць, і деякі з них можуть конкурувати з американською за надійність та стати хорошим засобом збереження накопичень. Сайт Pro Гроші розповідає, які валюти, окрім пресловутого долара, потрібно купувати, щоб зберегти та примножити свої гроші.

Раніше головною рекомендацією для тих, хто не хоче купувати долар, був євро — офіційна валюта країн ЄС. Він був дещо дорожчим за долар, але зараз все змінилося і "зелені" обігнали європейські гроші.

В Єврозоні вирує шалена інфляція, яку у цьому регіоні не бачили жодного разу, через це євро втратив свої позиції і експерти одностайно не рекомендують його українцям.

Ножиці цін в Україні

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов розповідає, що через відчайдушні спроби утримати курс долара на одному рівні у Україні утворилися так звані ножиці цін.

Тобто на той самий долар у нас можна купити менше товарів, ніж у сусідніх Молдові та Румунії.

Чому так трапилось? Так трапилось саме через те, що ми намагаємось тримати курс долара сталим в умовах війни, в умовах того, що ми друкуємо гривню, в умовах того, що ми проводимо політику так званих дорогих грошей.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Тобто гроші пускають не в економіку, а випускають облігації, які банки купують в НБУ. Таким чином із ринку йде зайва гривня. На думку експерта, треба орієнтуватися більше не на курс, а на ціни в магазинах і якщо вони ростуть, а долар на місці — щось йде не так.

Люди це бачать і розуміють, що купувати зараз в Україні щось невигідно. Тому вони замислюються, як їм зберігати свої гроші, оскільки гривня вже не виконує свою функцію, і починають купувати готівкову валюту, — каже аналітик.

У чому треба тримати гроші?

По-перше, експерт не рекомендує тримати гроші на "валютних" депозитах українських банків, краще зараз звертатися до готівкової валюти.

Долар зараз все ще залишається найбільш підходящою валютою, оскільки він є вільноконвертованим, впевнено росте в ціні і буде і надалі укріплюватись.

Якщо ви не можете купити сьогодні готівковий долар, Лупоносов радить звернутися до швейцарського франку, який є дуже стабільною валютою, а також британського фунту.

Чому саме ці країни, бо вони мають незалежність і від рубльової зони і від юаневої зони. Тому якщо готівка, то на першому місці долар, на другом місці швейцарський франк і на третьому місці британський фунт, саме ці валюти наступного року дадуть приріст щонайменше 25%, — запевняє експерт.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ також радить звертати увагу на швейцарський франк, однак попереджає, що можуть бути складнощі з обміном через непопулярність цієї валюти серед українців.

У довгостроковій перспективі треба придивитися і до британського фунту стерлінгів, це ті валюти, які можуть "вистрілити" протягом кількох років і принести непоганий дохід, але в короткостроковій перспективі оптимальний варіант — це долар. Долар на сьогоднішній день, з точки зору основних параметрів, одна з найстабільніших валют.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Інфляція гривні набагато вище за інфляцію долара, і якщо оцінювати, скільки гривень ви отримуєте за обмін тієї чи іншої грошової одиниці, зараз безумовно виграє американська валюта.

Що не так з євро?

Ця валюта серйозно піддається впливу рублевої зони, оскільки Європа сильно залежала від дешевих енергоресурсів з Росії і зараз енергетичний сектор почне стагнувати. Також економічних проблем додає вихід багатьох промислових підприємств з цього регіону, які просто не можуть працювати за нинішніх цін на енергоносії, які у сім разів вище минулорічних.

Євро наразі спіткала девальвація і валюта продовжить слабшати найближчим часом.Олексій Кущ радить купувати євро тільки у тому випадку, якщо ви розраховуєте на прибуток у довгостроковій перспективі, тобто готові чекати декілька років.

На короткостроковому часовому проміжку сенсу купувати євро немає, впевнений аналітик.

Якщо ви зберігали усі гроші в євро, зараз є сенс задуматись над їх конвертацією в одну з вищезазначених валют або принаймні їхньої частини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого українцям чекати від курсу долара найближчим часом і розповідав, що чекає на економіку та американську валюту після війни. Детальніше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.