Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держбюджет 2023: що буде з зарплатами, доларом та інфляцією

Розбираємо складові держбюджету на 2023 рік і розповідаємо, на що розраховувати українцям

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Основними у 2023 році будуть оборона та безпека

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Попри війну та щоденні важкі втрати, Україна продовжує жити, і уряд вже побудував економічні плани на 2023 рік. Йдеться про схвалення Кабміном проєкту держбюджету.

Сайт Pro Гроші розповідає, що цікавого містить у собі документ і чого очікувати наступного року.

На що підуть гроші?

Загальні доходи бюджету закладаються на рівні 1,28 трлн грн, а видатки – 2,57 трлн грн. Таким чином, дефіцит прогнозується на рівні 1,29 трлн грн на рік.

Головними пріоритетами у бюджеті, очікувано, є оборона та безпека. На цьому особисто наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. На цей сектор буде спрямовано майже половину усіх коштів, а саме – 1 трлн 136 млрд гривень.

На другому по важливості і затратності місці – соціальні програми. На них виділяється близько 35% від усіх видатків. На пенсії, субсидії, виплати ВПО, допомогу малозабезпеченим родинам, медицину та освіту спрямують понад 800 млрд грн.

А от видатки на утримання органи державної влади зменшуються на 11,6 млрд грн, планується скоротити кількість чиновників, а також їх виплати.

Щоб ліквідувати наслідки російської агресії у 2023 році створять відповідний Фонд, на це піде 19 млрд грн.

"Іншими словами: з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію та безпеку, ще 35 копійок – на соціальні виплати, медицину та освіту. Все зрозуміло й прозоро", - пояснив Шмигаль.

Що з економікою?

Прогнозований рівень інфляції зовсім не радує, за макропрогнозом Кабміну вона може сягнути 30%.

Голова уряду наголосив, що сценаріїв розвитку подій може бути безліч, оскільки все залежить від ситуації на фронті.

За його словами, під час створення проєкту бюджету пропрацьовувались різні сценарії і поданий документ містить у собі "консервативний середньо песимістичний розрахунок".

"Залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків. Так само й з іншими показниками", – каже Шмигаль.

За консервативним сценарієм Кабміну, у 2023 році економіка зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Прогнозований ВВП становить 6371,3 млрд грн.

Середня зарплата українців становитиме 18,5 тис. грн, а середньорічний курс долара буде коливатись в районі 42 грн/дол.

А от мінімальну зарплату і прожитковий мінімум збільшувати не планують, вони мають залишитись на рівні кінця 2022 року – 6700 та 2589 грн.

Доходи та борги

Найбільше принесуть податки на прибуток підприємств та доходи фізосіб – 132 млрд грн та 129 млрд грн. 120 млрд принесе рентна плата, а від НБУ має прийти не менше 19,3 млрд грн. Акцизний податок збагатить бюджет на 137,3 млрд грн, далі прибутки розподілились так:

  • рента за лісові ресурси – 462 млн грн;
  • рента за водокористування – 856,4 млн грн;
  • рента за видобування та користування надрами – 116,8 млрд;
  • рента за радіочастоти – 2,1 млрд грн;
  • рента за транспортування – 320,9 млн грн;
  • ПДВ – 596,3 млрд грн;
  • ввізне мито – 35,2 млрд грн;
  • ЧЧП та дивіденди – 7,3 млрд грн;
  • азартні ігри – 1,59 млрд грн;
  • доходи від кредитів – 1,9 млрд грн;
  • надходження від бюджетних установ – 45,5 млрд;

Обсяг держборгу у 2023 році складе 6 406 млрд грн, а його обслуговування планується на рівні 326 млрд грн. Наступного року планується запозичити 1,516 трлн грн і 94% з них візьмуть із зовнішніх джерел.

Раніше ми також писали, що буде із зарплатами українців до кінця року і розповідали, який прогноз на 2023 рік зробили інші аналітики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.