Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий розмір мінімальної зарплати сильно вплине на бізнес – чого очікувати

В Україні, згідно до Закону про державний бюджет, з 1 жовтня змінюється розмір мінімальної заробітної плати

Колаж: Pro Гроші

Український бізнес стикнеться з наслідками після збільшення мінімальної зарплати у жовтні

Колаж: Pro Гроші

Уже в суботу, 1 жовтня, мінімальна заробітна плата в Україні підвищується відповідно до Закону про державний бюджет. Оклад, який не можна зменшувати, становитиме 6700 гривень, що на 200 грн більше попереднього.

Як пише "Дебет-Кредит", ці показники вплинуть на бізнес.

Отож, якщо місячний розмір зарплати становитиме 6700 гривень, то погодинний мінімальний оклад підвищиться, відповідно, до 40,46 гривень. При цьому наразі не буде здійснено збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Така ініціатива призначена на 1 грудня поточного року – показник зросте з 2600 грн до 2684 гривень.

Для роботодавців сума у 6700 гривень означає, що працівник не може отримувати за відпрацьований місяць менше. Але це не зобов’язує підприємців змінювати посадові оклади, якщо вони більші, ніж мінімальна зарплата.

Керівникам доведеться відрахувати мінімальний страховий внесок з єдиного соціального внеску за кожного офіційного працівника. Нагадаємо, що за основних робітників потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22%, за сумісників – 22% ЄСВ від фактичного рівня оплати праці. У разі якщо людина не є особою з інвалідністю, за неї доведеться нарахувати за жовтень 1474 гривні.

Нарешті, якщо у вересні максимальна база для нарахування ЄСВ становила 97 500 грн, то з жовтня сума зміниться на 100 500 грн.

Що змінюється для ФОПів

Всі фізичні особи-підприємці також зобов’язані оплачувати мінімальний страховий внесок з ЄСВ. Сума не залежить від обраної системи оподаткування та становить 1474 грн, як і в роботодавців. Максимальна база для нарахування ЄСВ встановлюється на такому ж рівні, що й для бізнесу – 100 500 грн.

Зауважимо, що зміни не зачеплять максимальні ставки єдиного податку. Для платників І групи вони дорівнюють 248,10 грн в місяць, для платників ІІ групи – 1300 гривень.

Що стосується місцевих податків і правил оподаткування на прибуток, то вони розраховуються з мінімальної зарплатні, яка встановлена законодавством станом на 1 січня. Отож можна не очікувати змін до початку наступного року.

Роботодавці мають знати, що разом зі збільшенням окладу підвищуються штрафи за порушення трудового законодавства. Якщо підприємства не поспішають оформлювати співробітників офіційно та обирають варіант зарплати у "конвертах", будуть змушені заплатити фінансовий штраф у розмірі 67000 грн за кожну таку людину.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям спростили виплату грошової допомоги. Також ми повідомляли про допомогу для ВПО і розповідали, що зміниться з 1 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.