Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки пробачать борги? Чи повинні військові повертати кредити

Документи й довідки військових тепер мають бути прописані так, аби фінустанови не мали інформації щодо місця перебування самих військовослужбовців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На період воєнного чи надзвичайного стану діють певні правила

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли в Україні ввели воєнний стан, то стали помітними ті недоліки, які варто врегулювати. Серед них – стягнення коштів з рахунку військового, який боронить країну. Наразі військовослужбовці не повинні думати про кредити. Саме тому держава ухвалила актуальні зміни, відповідно до яких трансформувалися деякі норми Закону України "Про споживче кредитування". Отже, оновлення торкнулися саме тих норм, котрі регулюють питання стягнення простроченої заборгованості.

Про це розповідає адвокат Володимир Піпко.

Про що йдеться в оновленому законі

У законі запевняють, що банкам, а також небанківським установам та колекторам заборонено стягувати прострочені борги з військових певних категорій на період воєнного чи надзвичайного стану.

Про кого йде мова:

  • військові, які проходять службу на території України;

  • військові, які отримали інвалідність унаслідок захворювання, яке пов’язано з проходженням служби;

  • члени сімей військових, котрі померли, загинули або вважаються зниклими безвісти;

  • особи, які перебувають у полоні;

  • особи, з якими втрачено зв’язок.

Також документи й довідки військових тепер мають бути прописані так, аби фінустанови не мали інформації щодо місця перебування самих військовослужбовців та підрозділів, де вони служать.

"Звісно, усе вищезазначене не означає, що борги зовсім не потрібно буде сплачувати. Йдеться про те, щоб військовослужбовці могли їх сплатити тоді, коли умови будуть більш спокійними", – говорить адвокат.

Як виплатити кредити, якщо немає грошей

Раніше ми вже писали про те, що є кілька можливостей, як повернути кредитні гроші. Перше, що вам треба зробити – оцінити свою фінансову ситуацію.

Для цього варто скласти список всіх кредитів, які ви маєте. Визначте їх розмір, відсоткову ставку та строк платежу. Порахуйте, як багато грошей ви щомісяця витрачаєте на погашення кредитів.

Якщо сума перевищує 30-40% ваших щомісячних доходів, то це може бути ознакою фінансових проблем. Далі ви можете виконати ряд певних дій, аби була змога відтермінувати дату наступної плати. Детальніше про це ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Також ми вже розповідали вам про те, що згідно з українським законодавством людина може скасувати оформлення кредиту без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від них відмовитись.

При цьому таку опцію матимуть лише ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як українцям відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше ми розповідали про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки. Також ми писали, що в Україні запрацювала нова програма для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.