Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредити для військових: як отримати звільнення від сплати відсотків та штрафів

Юристка уточнила, які строки тривалості різних пільг для бійців Збройних сил України

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Як військовому не платити відсотки за кредит

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство гарантує пільги військовослужбовцям – юристи пояснили, які документи потрібні для оформлення.

"Військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни. До таких пільг відносяться надання відстрочки від сплати споживчого кредиту", -пояснила завідувачка сектору Бучацьке бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги юристка Оксана Дуляк.

Яка тривалість отримання пільг

Відомо, пільги для різних категорій військових мають різні строки тривалості, зокрема:

  • військовослужбовці мають право на пільги з початку і до закінчення особливого періоду (воєнного стану);
  • резервісти і військовозобов'язані користуються ними від моменту призову під час мобілізації і до завершення воєнного стану.

На які пільги мають право військові

  • звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;
  • звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами за частиною 15 статті 14 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Як отримати звільнення від нарахування штрафів

Для того, аби убезпечити себе від штрафів та відсотків по кредиту, військовому слід письмово повідомити банку про проходження служби та надати відповідні документи:

  • військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюються службові відмітки;
  • або довідка про призов військовозобов'язаного на військову службу, видану ТЦК або військовою частиною.
  • витяг із наказу про зарахування до списків військової частини;
  • або довідку про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

"Зверніть увагу, що дані пільги не стосуються погашення основного боргу за кредитною заборгованістю або тіла кредиту", – підкреслила Оксана Дуляк.

Як отримати реструктуризацію кредиту

Для того, щоб отримати реструктуризацію кредиту, слід також звернутися із письмовою заявою до банку, разом із якою надати документи, які підтверджують проходження військової служби та інші документи про матеріальне становище заявника.

Кому не мають нараховувати штрафи та пеню

Штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуються:

  • військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову;
  • військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Які існують винятки

За інформацією юристки, винятком є кредитні договори щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об'єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об'єкта нерухомості, об'єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них) та/або автомобіля.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати пільгову іпотеку від держави. Також ми повідомляли, що в Україні запровадили нову програму для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.