Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вихід є – як виплатити кредити, якщо немає грошей

Складіть список всіх кредитів, які ви маєте, їх розміру, відсоткової ставки та строку платежу, а далі дотримуйтеся правил

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто скласти план дії

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансові труднощі можуть виникнути у кожної людини. Саме тому більшість може брати кредит навіть, якщо не можуть повернути борги. Однак є кілька можливостей, як повернути гроші.

Про це стверджує юрист Анастасія Шаховець.

Перший крок – оцінка своєї фінансової ситуації.

"Складіть список всіх кредитів, які ви маєте, їх розміру, відсоткової ставки та строку платежу. Визначте, скільки грошей ви щомісяця витрачаєте на погашення кредитів. Якщо сума перевищує 30-40% ваших щомісячних доходів, то це може бути ознакою фінансових проблем", – говорить експертка.

Зв’яжіться з кредиторами. Вам варто розказати їм про свою ситуацію та спробувати домовитися про перенесення терміну платежу або про розстрочку платежів.

"Багато кредиторів готові допомогти клієнтам, які стикаються з фінансовими проблемами, оскільки це забезпечує збереження їх власних інвестицій", – додає юрист.

Складіть план дій. Постарайтеся знайти додаткові джерела доходів. Також варто зменшити свої щомісячні витрати або знайти роботу, де буде більша зарплата. Однак ви маєте реалістично оцінювати свої можливості та здатності до погашення кредитів.

Розгляньте можливість реструктуризації кредиту. Це може включати зниження відсоткової ставки, зміну терміну платежу або зменшення щомісячного платежу. Обговоріть дане питання з кредитором та оберіть найкращий варіант.

Розгляньте процедуру банкрутства.

"Банкрутство дозволяє зменшити борговий тягар шляхом зменшення суми заборгованості або її погашення за допомогою розстрочки платежів. Ця процедура захистить ваше майно від конфіскації кредиторами та безпосередньо вас від судових позовів кредиторів", – говорить Анастасія Шаховець.

Також процедура банкрутства дозволяє фізичній особі:

  • відновити фінансову стабільність;
  • встановити регулярний графік погашення заборгованості з кредиторами;
  • зменшити ризик розбіжностей та конфліктів.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Раніше ми вже розповідали вам про те, що згідно з українським законодавством людина може скасувати оформлення кредиту без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від грошей відмовитись.

При цьому таку опцію матимуть лише ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як українцям відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше ми розповідали про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки. Також ми писали, що в Україні запрацювала нова програма для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.