Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни вже близько? За що українці платитимуть більше вже дуже скоро

Розповідаємо, чому українці навряд чи уникнуть чергового здорожчання вже незабаром

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що подорожчає в Україні вже незабаром

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом на українців можуть чекати неприємні сюрпризи у вигляді здорожчання продуктів та тарифів на комунальні послуги. На жаль, попри систематичну фінансову допомогу боку партнерів, на ситуацію в країні продовжує впливати війна.

Тому редакція сайту Pro Гроші розповідає, до чого готуватися українцям.

Продукти харчування

Овочі. Попри те, що в Україні у 2023 році був хороший врожай овочів, як вважає заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, вони подорожчають через витрати на їхнє зберігання. Отож восени за овочі українцям доведеться платити більше на 5-10%.

Яйця. З настанням холодів цей продукт теж додасть у ціні, адже виробництво зменшиться, натомість збільшаться витрати птахофабрик.

Молоко. Тут усе від ситуації в енергосистемі. Якщо в Україні знову буде дефіцит генерації, – це ускладнить процес зберігання сировини та готової продукції. На цінах це теж відобразиться.

М'ясо. Може подорожчати до кінця року на 5-10% через вимоги до зберігання.

Тарифи на газ та електроенергію

Чекати на зміни до кінця 2023 року не варто, а ось наступного усе може змінитися. Переглянути тарифи шляхом лібералізації нашій державі рекомендують у США.

Як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, на практиці це означає, що зростання вартості послуг балансуватиметься субсидіями для населення.

"Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно", — сказала вона.

Щодо тарифів на світло, то раніше міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що вони залишаться на рівні 2,64 грн за кВт/годину2,64 грн за кВт/годину до закінчення опалювального сезону 2023/2024.

Водночас очільник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у своєму Telegram-каналі переконує, що тарифи на газ та електроенергію зростуть зовсім скоро.

"Термін реалізації завдань по тарифах визначений і становить 12 місяців", — зазначає він.

Експерт каже, що після подорожчання газу та електроенергії, українцям слід готуватися до нових цін на:

  • тепло;
  • гарячу воду;
  • послуги водоканалів.

"Зростання тарифів на електроенергію становитиме від п'яти до шести гривень, газ зростуть до одинадцяти-тринадцяти гривень, а можливо навіть до п'ятнадцяти. Тарифи на тепло та гарячу воду, якщо прибрати компенсацію з державного та місцевого бюджетів зростуть на 30-50% в залежності від регіону", — підкреслив Олег Попенко.

Пальне

У жовтні на українських АЗС будуть нові цінники. Як пояснив аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко, ціни точно не знизяться через нафту, яка дорожчає.

"27 вересня відбувся стрибок і нафта піднялася в ціні до 97 доларів за барель. Це нехороший знак", — сказав він.

Та наразі є лише неточний прогноз на початок жовтня стосовно того, що ціни на ринку падати точно не будуть.

Що буде з зарплатами

Середня зарплата штатних працівників в Україні у 2024 році має зрости на 20,6%.Прогнозується, що українці отримувати близько 21,85 тисячі гривень.

Раніше ми пояснювали, на які нововведення слід очікувати українцям взимку. Також ми писали, що зміниться в Україні у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.