Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя за іншими правилами — що зміниться для українців у 2024 році

Пояснюємо, які масштабні зміни готують українцям у 2024 році та до чого готуватися громадянам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні зросте рівень мінімальних зарплат і не тільки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська економіка впоралася з шоками війни та потроху повертає втрачені позиції. Зважаючи на це, влада вже починає планувати зміни на 2024 рік. Наприклад, наступного року українці можуть сподіватися на підвищення прожиткового мінімуму та індексацію пенсій.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, які ще зміни заплановані на наступний рік.

Індексація пенсій

Індексація пенсійних виплат — вимога, яка визначена законом, її не планують порушувати й наступного року. Втім, за словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, у плани влади може втрутитися війна.

"Складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже", — зазначила вона.

Зазначимо, що у 2023 році індексацію виплат провели для 19 тисяч пенсіонерів. Розмір пенсій у середньому збільшився на 1 020 гривень.

Виплати ВПО збільшать

Збільшити фінансову допомогу у 2024 році, за словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, планують людям з інвалідністю та малозабезпеченим громадянам.

Мова йде про вимушених переселенців, якім поки що виплачують:

  • 2 000 грн – на дорослу людину;
  • 3 000 грн – на дитину чи особу з інвалідністю.

Таким чином у Кабміні хочуть оптимізувати виплати, аби гроші отримували люди, які дійсно потребують підтримки.

Що буде з мінімальними зарплатами

Наступного року уряд країни планує збільшити рівень мінімальної зарплати. За інформацією Міністерства фінансів, трансформація зарплат відбуватиметься у чотири етапи:

  • з 1 січня 2024 року – 7,1 тисячі гривень;
  • з 1 липня 2024 року – 8 тисяч гривень;
  • з 1 січня 2025 року – 8 тисяч 370 грн;
  • з 1 січня 2026 року – 8 тисяч 956 грн;

Водночас зросте й прожитковий мінімум. Так, у перший день 2024 року цей показник, за прогнозами Мінфіну, зросте з 2 589 до 2 920 гривень.

Роботу держслужбовців оплачуватимуть по-новому

Планується, що з 1 січня 2024 року держслужбовців залишать без стимулюючих виплат, а розмір максимальних щомісячних премій буде на рівні 30% від посадового окладу.

Також планують змінити максимальний розмір надбавок за вислугу років до 30% від посадового окладу, тобто по 2% за кожен рік державної служби.

Розмір мінімального посадового окладу також зміниться. Так, з 1 січня 2024 року він становитиме 7 100 гривень.

Вчителям підвищать зарплати

У 2024-2025 роках міністерство освіти хоче запустити пілотний проєкт нового формату оплати праці в 500 школах. За словами профільного міністра Оксена Лісового, зарплата учителів підвищиться.

"Хочемо, щоб базова частина зарплати була близько 80%, ще близько 20% – надбавки. І ще кілька надбавок: регіональні доплати та доплати від директора школи. І найголовніше – прагнемо підвищити зарплату", — розповів він.

Міністр освіти зауважив, що нова система оплати буде прозорою, зрозумілою та прогнозованою.

Раніше ми розповідали, якими будуть зарплати вчителів наступного року. Також ми писали, як змінилося життя деяких депутатів під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.