Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні прогнозують значне збільшення зарплат – коли і на скільки

Оприлюднено прогноз держбюджету, в якому йдеться про дохід штатних працівників на 2024 рік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наші громадяни будуть отримувати більше приблизно на 20%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабної війни багато українців зазначили значних проблем з роботою та працевлаштуванням. Також наші громадяни зіткнулися зі збільшенням цін на продукти та пальне. Проте У 2024 році очікується збільшення середньої заробітної плати штатних працівників в Україні на 20,6%. Таким чином, вона зросте з рівня, прогнозованого на кінець 2023 року – 18,12 тис. грн, до 21,85 тис. грн.

Про це йдеться у прогнозі на середньостроковий період, який додається до проєкту держбюджету за 2024 рік.

За останнім оновленням прогнозу, було передбачено, що у 2023 році середня зарплата мала становити 18,31 тис. грн, але фактично очікується трохи менше – 18,12 тис. грн.

Прогнози влади щодо середньої чисельності штатних працівників на 2023 рік також зазнали змін. Спочатку планувалося, що цей показник становитиме 6,3 млн осіб, але фактично очікується, що він складе 6,1 млн осіб. На 2024 рік передбачається, що ця цифра залишиться на рівні 6,1 млн осіб.

При цьому, за підсумком 2021 року, довоєнний показник за чисельністю працівників становить 7,1 млн осіб.

На 2024 рік передбачається збільшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з 369,1 млрд грн до 442,6 млрд грн. Ця зміна відображає очікування зростання середньої зарплати і не передбачає введення підвищеної податкової ставки з ПДФО.

Прогноз не враховує очікувані надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) із заробітньої плати військовослужбовців, а також від оподаткування відсотків на банківських депозитах фізичних осіб.

Де в Україні роботодавці платять найбільше

Середня зарплата у Києві становить 20 тисяч гривень. Найвищі суми отримують медіабаєри, фахівці з просування та розміщення реклами та військовослужбовці (близько 70 тисяч гривень). Найменше заробляють керівники гуртків – 6,7 тисячі гривень.

Другу сходинку за цим критерієм посідає Львів. Тут люди, в середньому, отримують 18 тисяч гривень. Найбільше заробляють топменеджери – 60 тисяч гривень, а найменше педагоги-організатори – майже 10 тисяч гривень.

По 17 тисяч гривень платять у середньому в наступних областях:

  • Дніпро;

  • Ужгород;

  • Одеса.

Найбільше тут отримують топменеджери, а також військові – 55 тисяч гривень, найменше — прибиральниці – 9 тисяч гривень.

У Сумах зафіксована найнижча середня заробітна плата – 12,8 тисячі гривень. Найбільше отримують військові – 72,5 тисячі гривень, а найменше заробляють також прибиральниці (але вже 7 тисяч гривень).

Раніше ми писали, коли і на скільки в Україні підвищать мінімальну заробітню плату. Також розповідали, скільки заробляють працівники різних професій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.